SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiU Otvorenom o redefiniranim mjerama za očuvanje radnih mjesta

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

U Otvorenom o redefiniranim mjerama za očuvanje radnih mjesta

Zagreb, 21. listopada 2020. – Nakon javnog predstavljanja, redefinirane potpore za očuvanje radnih mjesta, koje će se primjenjivati od 1. listopada do kraja godine, bila su tema sinoćnje emisije HTV-a 1 Otvoreno u kojoj je gostovao i predsjednik SSSH Mladen Novosel. Dodatno je obrazložio zahtjev SSSH za izmjenom potpore za očuvanje radnih mjesta na način da poslodavci ne mogu primati potpore za očuvanje radnih mjesta i otpuštati poslovno uvjetovanim otkazom, a za ostale nastaviti primati potpore!

- Ako su poslodavci u listopadu otpustili dio radnika poslovno uvjetovanim otkazom onda nema logike da za taj mjesec za preostali dio radnika traže potpore, rekao je, pojašnjavajući kako ovih dana pojedini hotelijeri vrše pritisak na radnike s ugovorima na neodređeno vrijeme da prihvate poslovno otkazivanje ugovora o radu samo da bi u proljeće imali „čišću situaciju“ i mogli zapošljavati sezonce.

- Mi predlažemo da poslodavac može podnijeti zahtjev za mjeru COVID-19 po stupnjevanju za radnike koje je zapošljavao u mjesecu koji je prethodio mjesecu za koji traži potporu. Znači, ako sada traži za listopad onda bi trebao potporu za onaj broj radnika koje je zapošljavao u rujnu, a ne da je, u međuvremenu, otpustio radnika ili nekoliko njih i sada može za preostali dio radnika tražiti potpore. Smatramo da poslodavac u tekućem mjesecu za koji traži potporu za očuvanje radnih mjesta ne bi smio otkazivati ugovore o radu, poručio je.

- Mjera COVID 19 je vatrogasna mjera i u ovome trenutku nužna, mjera skraćivanja radnog bi trebala biti trajnog karaktera. Ono što je neminovno je da mi moramo jačati i oslanjati se na domaću proizvodnju. Turizam je važan, ali ne smijemo ovisiti o njemu, napomenuo je u završnom razmišljanju Novosel.

Foto: Screenshot

Emisiju u cijelosti možete pogledati OVDJE.

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom