SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiU Slavonskome Brodu s povjerenicima i aktivistima o akciji prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

U Slavonskome Brodu s povjerenicima i aktivistima o akciji prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma

Slavonski Brod - Današnjim skupom u Slavonskom Brodu započelo je održavanje skupova sindikalnih povjerenika sindikata udruženih u SSSH, NHS I MHS, te aktivista u vezi prikupljanja potpisa za pokretanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju..

Dio je to organizacijskih priprema za akciju koja počinje s početkom 27. travnja, a završava s krajem 11. svibnja 2019. godine.

Sindikalne središnjice obećale su na prosvjedu protiv prijedloga mirovinske reforme, održanome na zagrebačkome Europskome trgu, u listopadu prošle godine, organiziranje prikupljanja potpisa i sada ispunjavaju svoje obećanje.

U prepunome Radničkome domu, povjerenici i aktivisti s područja Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije informirani su s razlozima pokretanja inicijative prikupljanja potpisa, te upoznati s tehničkim detaljima njezine provedbe.

- Želimo dokazati da se zakoni mogu mijenjati referendumom.Zakon o mirovinskom osiguranju je važan za nas, našu obitelj, našu budućnost, rekao je, među ostalim, predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Referendumsko pitanje napisano je u obliku zakonskog prijedloga. Ako referendum bude uspješan, to znači da će građani svojim glasanjem izravno usvojiti novi zakon. Referendumsko pitanje, bude li usvojeno, postavit će dob za odlazak u mirovinu na 65 godina. Drugim riječima, poništit će planirano podizanje uvjeta za odlazak u mirovinu na 67 godina starosti. Time će se i prijelazno razdoblje za stjecanje prava na starosnu mirovinu sa 65 godina za žene produljiti do 2029. godine.

Referendumsko pitanje, bude li usvojeno, ublažit će i trajno umanjenje (tzv. penalizaciju) prijevremenih mirovina. Umjesto 0,3 posto po mjesecu ranijeg odlaska u mirovinu, umanjenje će biti samo 0,2 posto. Drugim riječima, najveće umanjenje prijevremene mirovine, u slučaju odlaska u mirovinu pet godina ranije, više neće biti 18 posto nego 12 posto.

Sljedeći skup je sutra, 21. ožujka, u Bjelovaru, u Teritorijalnom uredu SSSH Bjelovar, s početkom u 12 sati. Vidimo se.

UKLJUČI SE I TI!


Predstavnici Inicijative 67 je previše dali su i izjave lokalnim medijima:

'Nismo zreli za podizanje radnog vijeka' _sbplus.hr

pixell.hr

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom