SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiUmirovljenici: Siromaštvo je najgori oblik nasilja!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Umirovljenici: Siromaštvo je najgori oblik nasilja!

Zagreb, 10. listopada 2017. – „Siromaštvo je najgori oblik nasilja“, „Više me boli nepravda nego stare noge i operirani kuk“, „Vratite ukradeno“, „I vi ćete biti stari i vi ćete biti zaboravljeni“ – tek neki su od transparenata s današnjeg središnjeg prosvjeda Sindikata umirovljenika Hrvatska protiv siromaštva i poniženja u starosti na Trgu bana Josipa Jelačića. Ni kiša ih nije omela da se okupe u velikom broju. Bilo je među njima i Riječana, Istrijana, Vukovaraca …

 

Zašto su prosvjedovali? Hrvatski umirovljenici dotakli su dno Europske unije i regije - svaka treća osoba starija od 65 godina je u zoni siromaštva! Samo Bugari siromašniji su od naših starica i staraca! Obiteljske mirovine su mizerne, invalidske bijedne i nedostatne, a braniteljska opskrbnine ponižavajuće.

- Kažu političari da smo suvišni, da smo društveni teret, da nas je previše. Zbog siromaštva i poniženja sve brže umiremo - moglo se čuti.

- Mi nismo krivi što smo siromašni. Vi na vlasti, i lijevi i desni, i crveni i plavi,  vi se trebate sramiti! – poručila je predsjednica SUH-a Jasna Petrović, dodavši kako su mali u duši i sitni u srcu svi oni koji kažu kako umirovljenici nemaju što tražiti, da neće ništa dobiti, jer su im dali sve što su trebali!

- Kaže naš premijer kako su naši zahtjevi za uvođenje hitnih mjera protiv siromaštva starijih pretjerani i nerealni, nastavila je Jasna Petrović, poručujući kako je sve stvar prioriteta, s jedne se strane država ponaša poput pijanog bogatuna, a s druge strane, baš na umirovljenicima,  cicijaši.

- Prvo dajte gladnima, žednima i ozeblima, budite milosrdni. U protivnome, ni vi nećete trajati! - poručila je predsjednica SUH-a.

Na pozornici su se okupljenima obratili i Milan Tomičić, zamjenik predsjednice SUH-a, Mladen Novosel, predsjednik SSSH, Ramiza Memedi, predstavnica Ženske mreže Hrvatske, Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, Marija Kaleboti, predsjednica Matice umirovljenika Grada Zagreba, Damir Fatušić, predstavnik osoba s invaliditetom, poznati bloger, i Josip Milićević,  predsjednik Upravnog odbora Mreže mladih.

 

Svjedočanstva, poruke i komentare starica i staraca koji svakodnevno stižu u SUH čitali su Jasna Bilušić i Marko Torjanac.

Poruke podrške stigle su od raznih organizacija i udruga. Stigla je poruka i iz Rima, gdje se u trenutku održavanja prosvjeda održavala Konvencija FERPE – Europske federacije umirovljenika i starijih osoba, čiji je SUH član. U ime 10 milijuna članova iz 40 organizacija delegati Konvencije stali su na noge i zapljeskali prosvjedima hrvatskih umirovljenika, te poručili: MI SMO S VAMA.

Podrška je stigla i iz Matice hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge radničkih sindikata, Sekcije žena Sindikata turizma i usluga Hrvatske, Hrvatskog saveza udruga s tjelesnim invaliditetom, društva Hrvatski umirovljenik, udruge Blokirani, a od umirovljeničkih stranaka oglasio se jedino BUZ-BLOK UMIROVLJENICI, koji se u potpunosti slažu sa sadržajem zahtjeva, te apeliraju za zajedništvo svih umirovljeničkih udruga i stranaka.

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovao je velikogorički zbor SUH-a Turopoljska zvona, a atmosferu su dodatno podizali „Zli bubnjari“.

Po završetku prosvjeda, delegacija SUH-a je, u pratnji "Zlih bubnjara" odnijela zahtjeve umirovljenika u Vladu RH.
 

Prosvjedi u drugim gradovima:

Splitski umirovljenici izašli na ulice: plakalo se, uzvikivalo parole, a nekima je i pozlilo... _slobodnadalmacija.hr

Pula: Prosvjed umirovljenika na Portarati _regionalexpress.hr

Evo zbog čega je danas ova baka demonstrirala u Brodu _sbplus.hr

Prosvjedovali umirovljenici: "Mi smo izgradili, a vi ste popljačkali" _post.hr

 

Prosvjedi umirovljenika u Zagrebu, Splitu, Puli, Osijeku i Slavonskom Brodu (FOTO) _narod.hr

Umirovljenici: Imamo socijalno autističnu Vladu _tportal.hr
 

Vezane vijesti:

Umirovljenici: Ne prihvaćamo ministrov odgovor da nema novaca _sssh.hr

 

Što, osim plaće, najviše utječe na vaše zadovoljstvo radnim mjestom:

Radno opterećenje koje ne ugrožava fizičko i psihičko zdravlje
Mogućnost učenja i napredovanja
Sigurnost radnog mjesta (vrsta ugovora)
Pravedno postupanje, poštivanje i mogućnost sudjelovanja u donošenju odluka
Razumno i predvidljivo radno vrijeme