SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiUz objavu korisnika potpora, osmisliti i mehanizme kontrole

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Uz objavu korisnika potpora, osmisliti i mehanizme kontrole

Zagreb, 15. travnja 2020. – Novinarka portala net.hr Đurđica Klancir razgovarala je s predstavnicima sindikata, Glasa poduzetnika i Ministarstva rada i mirovinskog sustava o Vladinim mjerama za pomoć gospodarstvu i očuvanje radnih mjesta, o sprječavanju zloupotreba, ali i zahtjevu SSSH za objavom pravnih subjekata kojima su dodijeljena sredstva. Među sugovornicima je i predsjednik SSSH Mladen Novosel koji je napomenuo kako nije dovoljna samo objava nego treba i urgentno osmisliti i mehanizme kontrole.

- Bilo bi primjereno da Ministarstvo financija i Porezna uprava kontroliraju cijeli proces, jesu li poslodavci koji su dobili mjere, a nisu prekidali rad – radnicima obračunali i isplatili ugovorene plaće kao i pripadajuće doprinose, odnosno oni kojima je zabranjen rad jesu li radnicima, ako ih nisu otpustili, isplatili pripadajuću naknadu u cijelosti, rekao je Novosel.

Pojasnio je kako zahtjev SSSH nipošto ne prelazi europske standarde.

- Primjerice, u Danskoj je Vlada svim radnicima, čiji je rad bio onemogućen, isplaćivala direktno na tekuće račune 75 posto prosječne plaće. Tako je s velikom sigurnošću onemogućena bilo kakva manipulacija, a radna mjesta su sačuvana u korist radnika i poslodavca. I SSSH je predložio Vladi RH istovjetan model, no prijedlog nije prihvaćen, rekao je za Net.hr Mladen Novosel.

Razgovor u cijelosti pročitajte na:
LOV U MUTNOM U DOBA KORONAKRIZE; Sindikati tvrde: Ucjenjuju se radnici, a kontrole nema; Evo što kaže Ministarstvo, ali i Glas poduzetnika _net.hr

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom