SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiVažno je pridržavati se mjera zaštite na radu i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite kao i lokalnih stožera

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Važno je pridržavati se mjera zaštite na radu i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite kao i lokalnih stožera

Zagreb, 24. ožujka 2020. - Sada je više nego ikada važno pridržavati se mjera zaštite na radu i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite kao i lokalnih stožera.

SSSH pozdravlja izjavu čelnog čovjeka istarskog Stožera civilne zaštite koji je pozvao poslodavce da ograniče svoje djelatnosti odnosno poslovne aktivnosti i da zaštite one radnike koji moraju raditi na propisani način, a radnike čiji poslodavac ne primjenjuje mjere zaštite, da ga slobodno prijave Stožeru.

No, podsjećamo radnike, da sve nepravilnosti vezane uz primjenu mjera zaštite na radu, a ona je sada prilagođena epidemiji virusa Covid-19, imaju pravo prijaviti povjereniku radnika za zaštitu na radu, sindikalnom povjereniku, Državnom inspektoratu i stožerima civilne zaštite.

Podsjećamo da prema članku 69. Zakona o zaštiti na radu radnik mora odmah izvijestiti poslodavca, njegovog ovlaštenika, stručnjaka za zaštitu na radu ili povjerenika radnika za zaštitu na radu o svakoj činjenici za koju smatra da predstavlja neposredni rizik za sigurnosti zdravlje, radnik također ima pravo odbiti raditi i napustiti mjesto rada ako mu izravno prijeti rizik za život i zdravlje, sve dok poslodavac ne poduzme korektivne mjere te zbog takvog postupanja ne smije trpiti štetne posljedice.

Obavijest SSSH sindikalnim povjerenicima, drugim radničkim predstavnicima i članovima udruženih sindikata

Ključna je solidarnost među radnicima i građanima. Sada je više nego ikada važna suradnja radnika sa sindikalnim i radničkim predstavnicima, s povjerenicima radnika za zaštitu na radu, s poslodavcima i njegovim ovlaštenicima, stručnjacima zaštite na radu.

Jedino ovim putem možete upozoriti na nepravilnosti koje su u ovim okolnostima epidemije opasne po vaše zdravlje i zdravlje drugih te zahtijevati da se one otklone, kao i da vam se osiguraju potrebna sredstva za održavanje osobne higijene i sredstva zaštite zdravlja.

Radnici imaju kanale komunikacije preko svojih sindikalnih i radničkih predstavnika i to upravo sada trebaju koristiti, dobit će i savjet i zaštitu. U suradnji s njima mogu zaustaviti sve koji koriste ovu situaciju za osobne interese i igniriraju propise i naloge nadležnih tijela na štetu radnika i ostalih građana.

Zajedno smo jači!

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom