SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiVećina građana u 11 zemalja EU-a jedva spaja kraj s krajem – Hrvatska među najgorima

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Većina građana u 11 zemalja EU-a jedva spaja kraj s krajem – Hrvatska među najgorima

Zagreb, 7. prosinca 2017. - Usprkos svim tvrdnjama o ekonomskom rastu, više od polovice stanovništva 11 država članica EU-a tvrdi kako i dalje jedva spajaju kraj s krajem.

Šokantan je to podatak najnovijeg Eurofoundovog Europskog istraživanja o kvaliteti života (EQLS) za 2016., objavljenome danas (7. prosinca 2017.).

U Hrvatskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Latviji, Litvi, Rumunjskoj, Italiji, Španjolskoj, Grčkoj, Slovačkoj i na Cipru, kućanstva prijavljuju određene ili velike probleme u preživljavanju na temelju mjesečnih prihoda. Hrvatska, Grčka i Rumunjska su zemlje koje su naviše pogođene. U Grčkoj tako 86% ispitanika izjavljuje da jedva spajaju kraj s krajem i osiguravaju egzistenciju sebi i svojim obiteljima.

“Ovakvo stanje je potpuno neprihvatljivo u Europskoj uniji koja za sebe tvrdi da promiče socijalni napredak i blagostanje svih svojih građana“, izjavio je Luca Visentini, glavni tajnik Europske konfederacije sindikata (ETUC) i dodao: „Europska komisija nastavlja govoriti o snažnom oporavku, ali uz plaće koje padaju ili stagniraju brojni građani Europe danas su u gorem položaju nego prije deset godina. Europski radnici očajnički trebaju veće plaće.”

Kućanstva u sedam država članica EU-a – Hrvatskoj, Francuskoj, Grčkoj, Irskoj, Italiji, Slovačkoj i Španjolskoj – tvrde kako su im uvjeti života teži nego prije krize i sloma 2007. godine. U Hrvatskoj i Italiji porastao je broj osoba koje prijavljuju teškoće – u Italiji za +9 a u Hrvatskoj +8 postotnih poena.
Istraživanje potvrđuje kako je još uvijek dug put pred nama ako želimo zatvoriti jaz unutar i među zemljama i potaknuti proces konvergencije prema gore, jer još uvijek perzistiraju nejednakosti među spolovima, dobnim i dohodovnim skupinama.

„Potrebni su puno snažniji koraci za suzbijanje siromaštva, nejednakosti i nepostojanja konvergencije između istoka i zapada, koji dovode do dampinga i nemira te podrivaju proces europskih integracija“, odlučan je Visentini.

U dvije trećine zemalja pogoršala se ravnoteža između posla i privatnog života, a kod više od polovice ispitanika postoji ozbiljna zabrinutost u vezi s nedovoljnim prihodima u starijoj dobi, a zbog smanjenih doprinosa i budžeta za mirovinsko osiguranje i za skrb. Starije osobe prijavljuju znatno niže zadovoljstvo životom, posebno u Hrvatskoj, Bugarskoj, na Malti, u Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj i Sloveniji.

Koliko još ovakvih i sličnih izvještaja i podataka koji pokazuju duboko nezadovoljstvo i loš položaj hrvatskih radnika i građana moramo vidjeti da bi se Vlada RH konačno odlučila obračunati s ovom ekonomskom, socijalnom i moralnom nepravdom?! Hrvatski radnici i građani hitno i nužno trebaju konkretne poteze Vlade za podizanje životnog standarda građana, oporavak srednjeg sloja te, posebice, onih u najtežim uvjetima siromaštva. U suprotnom hrvatsko  društvo neće imati šansu harmonično se razvijati. Najnoviji primjer s minimalnom plaćom gdje se po tko za koji put uzima radnicima i građanima i daje poslodavcima, i to sve nauštrb javnih usluga, pokazuje nepromišljenost i neodgovornost politike. Hrvatski radnici vrijede više i zaslužuju više – tražimo veće plaće i kvalitetnija radna mjesta odmah.“, komentirao je rezultate istraživanja predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Istraživanje je obuhvatilo gotovo 37 000 osoba u 33 zemlje, uključujući EU 28, a pokriva širok raspon problema u trima osnovnim područjima: kvaliteta života, kvaliteta društva i kvaliteta javnih usluga. Više o istraživanju na poveznici: www.eurofound.europa.eu

Jeste li za vraćanje dobi za starosnu mirovinu na 65 godina:

DA
NE
NE ZNAM