SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiVirus antiradništva

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Virus antiradništva

Zagreb, 6. travnja 2020. (portalnovosti.com/sssh) - Dok su vladajući u bogatim europskim državama pronašli mjesto u budžetu za značajniju pomoć radnicima, u Hrvatskoj se epidemija koristi za pokušaj suspenzije ZOR-a. Pokazuje to i Nacrt prijedloga zakona o uređenju radnih odnosa u okolnostima proglašene epidemije bolesti Covid-19 s Konačnim prijedlogom zakona, koji, navodno nije trebao, iscuriti u javnost, a kojim je predviđeno suspendiranje postojećeg radno zakonodavstvo isključivo na štetu radnika. Za sada je samo i ostalo na pokušaju, zbog pravodbne reakcije sindikata.

Osvrčući se na ulogu Hrvatke udruge poslodavaca (HUP), koja podupire mjere derogiranja radnog zakonodavstva, izvršna tajnica SSSH Ana Milićević Pezelj je, među ostalim, izjavila:

- Usvajanjem Vladinih propisa svaki bi poslodavac, zbog same činjenice korone, mogao smanjiti prava svakom radniku ili suspendirati odredbe kolektivnog ugovora, neovisno o stvarnom stanju svoga poslovanja. Kod ponovne uspostave poslovanja pitanje je bi li, kada i kako poslodavci to vraćali. Vraćali bi tamo gdje je aktivan sindikat, a tamo gdje ga nema, svaki bi se radnik pojedinačno morao izboriti za povrat svojih prava. Ovakvim mjerama svakog radnika direktno isporučujete poslodavcu da odlučuje, figurativno rečeno, o njegovom životu i smrti.
 

Članak u cijelosti pročitajte na:

Virus antiradništva _portalnovosti.com

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom