SSSH

PočetnaVijestiNacionalne aktivnostiZA spas industrije i radnih mjesta

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

ZA spas industrije i radnih mjesta

Sisak, 1. Svibnja 2015. – Tražimo pokretanje industrije, očuvanje radnih mjesta, socijalni dijalog, pokretanje poljoprivrede, modernizaciju rafinerija nafte Sisak i Rijeka…neke su od poruka koje su se mogle čuti tijekom današnjeg središnjeg prvosvibanjskog prosvjeda, što su ga u Sisku, gradu pobjeda, na prostoru Velikog Kaptola, pod motom „ZA spas industrije i radnih mjesta“ zajednički organizirale sve sindikalne središnjice SSSH, NHS, MHS, HURS i URSH.

Tradicionalni prvosvibanjski grah nisu dijelili, već su odlučili sredstva koja bi bila namijenjena u tu svrhu preusmjeriti i pomoći SOS Dječjem selu Lekenik.

Za govornicom su se izmijenili  Mladen Novosel ( SSSH). Krešimir Sever (NHS), Vilim Ribić (MHS), Ozren Matijašević (HURS), Damir Jakuš (URSH), Antonija Petrović Mutavdžija (SSKH), Predrag Sekuliš (INAŠ), Miroslav Brajenović (SING), Zvonimir Mikloš (Sindikat EKN, Rafinerija nafte Sisak) i Željko Klaus (Sindikat EKN-a, Petrokemija Sisak).

Kritike su upućene svim dosadašnjim vlastima, a aktualna je ocijenjena najlošijom. Kako se moglo čuti, u nikada čemernijim vremenima nije dočekan Međunarodni praznik rada. Hrvatskom je prohujao vihor devastacije, a okupljeni su došli poslati snažnu, jedinstvenu, ozbiljnu i odgovornu poruku. Došli su u predizbornoj godini, kada svakodnevno slušamo predizborne laži, poručiti: Spasite preostalu industriju u Hrvatskoj!

- U Sisak smo došli radnicima Ine poručiti kako moraju nastaviti rad i proizvodnju, govorio je Mladen Novosel, dok  ga je prekidalo skandiranje: Ne damo Inu, ne damo Inu… Nastavio je kako smo u Sisku da jasno kažemo kako Petrokemija ima perspektivu i mora opstati,  kako se mora sačuvati ovo malo industrije što je u Hrvatskoj ostalo, mora se sačuvati hrvatska pamet, hrvatska zemlja i hrvatsko more, poljoprivredu i turizam moramo spojiti kao prst i nokat i samo ćemo na taj način imati BDP u plusu, izlazak iz krize i moći ćemo imati Hrvatsku u kojoj će radnici moći živjeti od svojeg rada, a ne ići trbuhom za kruhom u svijet.

Kritika je upućena i sisačkoj gradinačelnici Kristini Ikić Baniček zbog zastoja u kolektivnim pregovorima za kolektivni ugovor komunalnih tvrtki u vlasništvu Grada Siska.

 

 

Iz medija:

HTV

NOVA TV

RTL

SLOBODNA DALMACIJA

GLAS SLAVONIJE

VEČERNJI LIST

SISAK.INFO

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom