SSSH

PočetnaVijestiETUC-ovi COVID zahtjevi od Vijeća ministara

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

ETUC-ovi COVID zahtjevi od Vijeća ministara

Bruxelles, 6. svibnja 2020. - Glavni tajnik Europske konfederacije sindikata (ETUC) Luca Visentini sudjelovao je jučer, 5. svibnja 2020. godine, na neformalnoj sastanku Vijeća ministara zapošljavanja i socijalnih pitanja (EPSCO).

Visentini je od ministara zatražio sljedeće:

  • Osigurati da predloženi europski plan oporavka sadrži snažnu socijalnu dimenziju i uključuje investicije u radna mjesta, više plaće, socijalnu zaštitu, javne službe, uključujući zdravstvenu skrb i odgoj i obrazovanje.
  • Ubrzati proces odobrenja mjere SURE od strane COREPER-a, koji bi se po sadašnjem tempu mogao odgoditi nakon ionako kasnog 1. srpnja, te financijska jamstva država članica, te osigurati da nacionalni sustavi pruže odgovarajuću zaštitu prihoda radnicima bez odgode i to svim kategorijama radnika.
  • Poštivanje smjernica o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radnome mjestu pri donošenju planova izlaska iz restriktivnih mjera, savjetujući se sa sindikatima o povratku na posao, kao i donošenje nacionalnih mjera za podršku radnim mjestima i prihodima.
  • Europska komisija u svom programu rada treba potvrditi sve socijalne inicijative, uključujući o minimalnoj plaći, transparentnosti plaća, akcijski plan a provedbu Europskog stupa socijalnih prava, agendu za vještine te minimalni dohodak; također, Komisija se treba oduprijeti pritisku poduzetnika koji traže odgodu provedbe revizije Direktive o upućenim radnicima.

Luca Visentini je izvijestio kako je velik broj ministar podržao nekolicinu sindikalnih zahtjeva. 

U raspravi EPSCO-a o demografskim izazovima i COVID-19 Visentini je naglasio kako su nacionalni sustavi zdravstvene skrbi imali problema zbog mjera štednje i rezova koji su provedeni zadnjih deset godina.

- Razmjeri ekonomske krize su ogromni i nema vremena za odgode i za ponavljanje starih pogrešaka. U situaciji u kojoj imamo više od 40 milijuna radnika koji su ili trajno ili privremeno ostali bez posla, nema mjesta podilaženju poduzetničkim zahtjevima za umanjivanjem prava radnika. Ministri su čuli jasnu i glasnu poruku sindikata. Sada oni i EU moraju djelovati zajedno kako bi riješili probleme na koje ukazujemo. Radnici su ti koji su izbavili Europu iz koronakrize, a radnici će biti ti koji će se snažno oduprijeti tome da ih se žrtvuje poduzetničkoj pohlepi, izjavio je nakon sastanka Luca Visentini.

Još o temi:
Videokonferencija ministara i ministrica nadležnih za zapošljavanje i socijalna pitanja, 5. svibnja 2020. _consilium.europa.eu

Foto: Screenshot

 

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom