SSSH

PočetnaVijestiU Hrvatskoj utvrđeno kršenje prava na jednaku plaću

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

U Hrvatskoj utvrđeno kršenje prava na jednaku plaću

Zagreb, 29. lipnja 2020. - Kršenja prava ponajprije su posljedica nedovoljna napretka u smanjenju rodne razlike u plaćama

Europski odbor za socijalna prava (ECSR) utvrdio je kršenja prava na jednaku plaću i prava na jednake prilike na radnom mjestu u 14 od 15 zemalja koje primjenjuju proceduru kolektivnih žalbi Europske socijalne povelje, uključujući Hrvatsku, priopćilo je u ponedjeljak to tijelo Vijeća Europe, javlja Poslovni dnevnik.

Europski odbor za socijalna prava utvrdio je kršenja prava na jednaku plaću i prava na jednake prilike na radnome mjestu u 14 od 15 zemalja koje primjenjuju proceduru kolektivnih žalbi Europske socijalne povelje: Belgiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Cipru, Češkoj, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Irskoj, Italiji, Nizozemskoj, Norveškoj, Portugalu i Sloveniji”, navodi se u priopćenju i ističe da Povelju poštuje samo Švedska.

„Rodna razlika u plaćama neprihvatljiva je u modernim društvima, no i dalje je jedna od glavnih zapreka pravoj jednakosti. Europske vlade moraju hitno povećati napore kako bi osigurale jednake prilike na radnome mjestu. I više zemalja trebalo bi koristiti Socijalnu povelju Vijeća Europe kao jedno sredstvo za ostvarenje tog cilja”, poručila je glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić.

Pritužbe ECSR-u koji prati provedbu Povelje podnijela je međunarodna nevladina organizacija University Women of Europe (UWE).

ECSR navodi da svih 15 zemalja o kojima je riječ imaju zadovoljavajuće zakonodavstvo koje priznaje pravo na jednaku plaću za jednaki rad, ali i upozorava da je utvrdio razna kršenja, osim u slučaju Švedske, a ona su ponajprije posljedica nedovoljna napretka u smanjenju rodne razlike u plaćama, ali u nekim slučajevima i nedovoljne transparentnosti glede plaća na tržištu rada, neučinkovitih pravnih lijekova i nedovoljnih ovlasti i resursa nacionalnih tijela za rodnu jednakost.

Usto, unatoč sustavima kvota i drugim mjerama, žene su i dalje podzastupljene na pozicijama u privatnim poduzećima na kojima se donose odluke.

ECSR ističe da se rodna razlika u plaćama smanjila u nekim zemljama, ali i da napredak nije dovoljan.

 

Izvor: Poslovni dnevnik

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom