SSSH

PočetnaVijestiProjektiPredstavljena baza kolektivnih ugovora

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Predstavljena baza kolektivnih ugovora

Zagreb, 14. listopada 2015. - U hotelu Dubrovnik u Zagrebu, u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH), održana je konferencija Kolektivno pregovaranje u Hrvatskoj i Europi danas.

Na konferenciji je predstavljena baza kolektivnih ugovora (www.kolektivni-ugovori.info), u kojoj se trenutno nalazi oko 200 kolektivnih ugovora od ukupno oko 550 koji su trenutno na snazi u Hrvatskoj. Osim integralnih tekstova kolektivnih ugovora, baza sadrži i strukturirane podatke s oko 150 pokazatelja za svaki pojedini ugovor, što omogućuje analizu njihovog sadržaja i izradu statistika kakve do sada nisu bile dostupne u RH. Baza će znatno povećati kapacitete socijalnih partnera za kolektivno pregovaranje, omogućiti praćenje trendova u kolektivnom pregovaranju u RH i njegovog stvarnog utjecaja na radne odnose i tržište rada, kao i napokon omogućiti formuliranje javnih politika na ovom području temeljenih na empirijskim dokazima.

„Slična baza kolektivnih ugovora ne postoji niti u jednoj od zemalja regije, te predstavlja značajan iskorak u sposobnosti socijalnih partnera za praćenje i analizu svoje temeljne aktivnosti, kolektivnog pregovaranja, kao i primjer učinkovitog korištenja sredstava Europske unije za dugoročno jačanje kapaciteta socijalnih partnera za socijalni dijalog“, rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), naglasio je važnost bipartitnog odnosa socijalnih partnera za socijalnu stabilnost države, te je ocijenio da ovaj projekt predstavlja dodanu vrijednost razumijevanju među objema stranama.

Zamjenik ministra rada i mirovinskoga sustava Božidar Štubelj istaknuo je podršku Vlade povećanju sposobnosti i doprinosa socijalnih partnera u uređenju radno-socijalnih odnosa.  „Socijalni dijalog jedan je od stupova EU, a europski socijalni model temelji se na organiziranim i sposobnim nacionalnim socijalnim partnerima koji imaju značajnu ulogu u oblikovanju europskih politika“, rekao je Štubelj.

Izlaganja na konferenciji održali su dr. sc. Dragan Bagić s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. Torsten Müller, viši istraživač Europskog sindikalnog instituta (ETUI), te Marco Cilento, savjetnik Europske konfederacije sindikata (ETUC).


Konferencija je održana u sklopu projekta Jačanje bipartitnog partnerstva kroz zajednički rad na kolektivnom pregovaranju, koji uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog socijalnog fonda provodi Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH), u partnerstvu s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP), Sindikatom metalaca Hrvatske – Industrijskim sindikatom (SMH-IS), Sindikatom graditeljstva Hrvatske (SGH) i Sindikatom turizma i usluga Hrvatske (STUH).

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom