SSSH

PočetnaVijestiProjektiZavršna konferencija projekta „Jačanje tripartitnog socijalnog dijaloga u RH“

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Završna konferencija projekta „Jačanje tripartitnog socijalnog dijaloga u RH“

Zagreb, 6. srpnja 2015. – U sklopu projekta „Jačanje tripartitnog socijalnog dijaloga u RH“, čiji je nositelj Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a SSSH jedan od partnera, u hotelu International održana je završna tripartitna konferencija „Dijalogom do uspjeha“.

Temeljem analize stanja i postignuća tripartitnog socijalnog dijaloga tijekom projekta, započetog u rujnu 2014. godine, projektni partneri su usuglasili niz preporuka za unapređenje tripartitnog socijalnog dijaloga na nacionalnoj, te na regionalnoj i lokalnoj razini, koje su prezentirane upravo na završnoj konferenciji. Kako se, među ostalim, moglo čuti, važno je unaprijediti proces donošenja javnih politika (propisi od primarnog interesa za socijalne partnere u pravilu se donose u redovitom postupku, a samo iznimno u hitnom postupku uz obrazloženje; uvođenje procedure donošenja javnih politika koje se temelji na uvodnim dokumentima (policy papers) i temeljitoj analizi stanja…); segmentirati dnevni red prema važnosti, navedenu segmentaciju provesti kroz dokumente GSV-a, ali i odgovarajuće Vladine akte, kako bi se Vladina strana jače obveza na poštovanje predviđenih procedura. Projektni partneri predlažu i čelnicima Hrvatskog sabora da se tripartizam konzistentno provede i u radnim tijelima Sabora na način da se osigura izravna zastupljenost predstavnika reprezentativnih socijalnih partnera u svim radnim tijelima koja su od  njihovog interesa, za unapređenje javnih politika u području tržišta rada, radnih i industrijskih odnosa nužno je osigurati povećanje znanja o procesima na tom području…

Ključni problemi kulture dijaloga odnose se na jačanje povjerenja među sudionicima tripartitnog socijalnog dijaloga. Da bi se ojačalo povjerenje predlaže se nastavak zajedničkih projekata, kroz koje se može generirati pozitivno iskustvo.

Zajednički zaključci i preporuke za postizanje veće učinkovitosti i održivosti tripartitnog socijalnog dijaloga u Hrvatskoj objavljeni su u finalnom programskom dokumentu "Dijalogom do uspjeha", također predstavljenome na završnoj konferenciji, a u sklopu projekta osmišljena je i nova mrežna stranica GSV-a www.gsv.socijalno-partnerstvo.hr.

U sklopu završne konferencije održana je i panel rasprava o prednostima i izazovima koji proizlaze iz preporuka, te načinu provedbe preporuka.

Zaključno, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić pozvao je socijalne partnere da zajedno naprave akcijski plan za provedbu preporuka.

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom