SSSH

PočetnaVijestiPrva radionica projekta BATOS održana u Osijeku

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Prva radionica projekta BATOS održana u Osijeku

Osijek, 12. veljače 2014. – U Osijeku je održana prva od niza regionalnih radionica u sklopu projekta „BATOS – Bipartizam kao alat uspjeha“, koji zajednički provode Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i SSSSH, uz sudjelovanje Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), Međunarodne organizacije poslodavaca (IOE) i Udruženja poslodavaca Slovenije (ZDS). Radionica u Osijeku, prva od osam predviđenih, okupila je 50-ak predstavnika socijalnih partnera, odnosno poslodavaca i sindikata.

Na radionicu su predstavnice socijalnih partnera, Lidija Horvatić, direktorica Odjela za politike EU i međunarodne poslove HUP-a, te Dijana Šobota, izvršna tajnica za međunarodnu suradnju i edukaciju SSSH, predstavile povijesni razvoj, institucionalne mehanizme i trenutno stanje bipartitnog dijaloga na razini Europske unije, svaka iz perspektive svoje organizacije.

Viktor Gotovac s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavio je svoju analizu stanja bipartitnog i tripartitnog dijaloga u Hrvatskoj, te upozorio na brojne probleme koji trenutno, posebno iz perspektive poslodavaca, opterećuju socijalni dijalog.

Drugi dio radionice pružio je priliku za upoznavanje s praksom bipartitnog dijaloga u Sloveniji i Njemačkoj, i s dva različita pristupa bipartizmu. Anže Hiršl iz Udruženja poslodavaca Slovenije, predstavio je povijesni razvoj i trenutnu praksu socijalnog dijaloga u Sloveniji, s kritičkim osvrtom iz perspektive poslodavaca. S druge strane, njemačko iskustvo pokazuje da se istinski bipartizam ne stvara preko noći, ali da, jednom stvoren, predstavlja alat koji je, kroz dijalog i međusobno uvažavanje, poslodavcima i sindikatima omogućio pronalaženje uspješnih rješenja za brojne probleme s kojima se njemačka ekonomija suočila u proteklim desetljećima.

Iz zanimljive rasprave koja je uslijedila nakon ovih izlaganja bilo je razvidno kako se socijalni partneri slažu u ocjeni da ne postoji alternativa istinskom bipartitnom dijalogu. Također je ukazano na činjenicu da proces izgradnje povjerenja između socijalnih partnera traje, kao što to pokazuju iskustva Slovenije i Njemačke.

Projektne aktivnosti nastavljaju se  idućih tjedana regionalnim radionicama u Zagrebu, Rijeci i Splitu.

Projekt „BATOS – Bipartizam kao alat uspjeha“, su-financira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Pogledajte prilog Slavonske TV:

 

Još iz medija

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom