SSSH

PočetnaVijestiSSSH u medijimaDragičević: Radnici odlaze u zemlje gdje se cijeni rad

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Dragičević: Radnici odlaze u zemlje gdje se cijeni rad

Zagreb, 2. svibnja 2018. (SSSH/hrt.hr) - Nakon što su SSSH i Matica hrvatskih sindikata prigodno obilježili Praznik rada sindikalnom prosvjednom povorkom u Zagrebu, predsjednik SSSH Mladen Novosel gostovao je u sinoćnjoj emisiji HTV-a 1 Otvoreno. Uz njega, u studiju su bili i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, te glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

S obzirom da je i u Splitu bila organizirana sindikalna prosvjedna povorka, iz  splitskog studija u emisiju se izravno uključio i potpredsjednik SSSH i predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata Vedran Dragičević.

Predsjednik SSSH naglasak je stavio na socijalni dijalog i granske kolektivne ugovore. Ključ je kroz kvalitetan socijalni dijalog doći do preduvjeta da možemo imati i veću minimalnu plaću. Za povećanje plaća potrebni su sektorski kolektivni ugovori i u poljoprivrednom, trgovinskom, drvnom, prehrambenom i svim ostalim sektorima. 

Predsjednik SMH-IS-a  rekao je kako je glavni problem u tome što je država skupa i to je ono što nas gura u nekonkurentnost. Smatra da se reforme ne mogu provoditi samo u cilju da se napuni državni proračun i skupa država hrani. Mi smo za reforme, ali za reforme za ljude -  kako bi imali osjećaj da je ovo njihova država u kojoj trebaju živjeti i raditi, a ne putovati van. Trebali bi prvenstveno provesti reformu javnog sektora te smanjiti troškove. Prema njegovim riječima, u dramatičnoj smo situaciji i hitno moramo poduzeti mjere kako bi zadržali ljude u zemlji. Za njega je zabrinjavajući podatak i taj što u Hrvatsku ne žele ni radnici iz BiH, Rumunjske... I oni idu prema zemljama gdje se cijeni rad, naglasio je Dragičević.

Emisiju u cijelosti možete pogledati OVDJE.

 

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom