SSSH

PočetnaVijestiSSSH u medijimaIzmjene Zakona o radu: Predsjednik SSSH Mladen Novosel o prijedlozima za smanjivanje otpremnine i otkaznog roka

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Izmjene Zakona o radu: Predsjednik SSSH Mladen Novosel o prijedlozima za smanjivanje otpremnine i otkaznog roka

Zagreb, 10. svibnja 2021. - Pregovori sindikata, Vlade RH i poslodavaca o izmjenama Zakona o radu koji ovoga mjeseca ulaze u intenzivnu fazu bit će u fokusu djelovanja sindikalnih središnjica u narednom periodu. O novim prijedlozima koji su se ovih dana pojavili u javnosti, predsjednik SSSH Mladen Novosel razgovarao je za portal Net.hr

Jedna od kontroverznijih mjera svakako je skraćivanje otkaznog roka i smanjenje otpremnine.

“Na svim konzultacijama koje su provedene u zadnjih šest-sedam mjeseci, nije bilo spomena da bi se išlo u skraćivanje otkaznog roka ili u smanjivanje bilo kakvih prava na otpremninu. Bilo je razgovora o tome da bi se mogao način otpremnine malo drugačije uređivati, što znači da bi pravo na otpremninu imali i oni radnici koji rade na određeno i na neodređeno vrijeme. Međutim o tome će se sigurno razgovarati u narednih godinu dana, koliko će sigurno pregovori o ZOR-u trajati. Što se nas tiče, ne dolazi u obzir bilo kakav razgovor o smanjenju prava u tom dijelu”, govori Novosel.

Reguliranje dopunskog rada također će, sasvim očekivano, biti jedna od tema o kojoj će se raspravljati. Već je sad jasan smjer Hrvatske udruge poslodavaca koja pozdravlja fleksibilizaciju radno-pravnog odnosa, tvrdeći da treba dati mogućnost da više zarade oni koji to mogu i žele. S obzirom na to, govori se o povećanju broja dodatnih radnih sati te mogućnosti radnika da obavlja dodatan posao bez suglasnosti poslodavca, no stav SSSH je jasan.

"Inzistiramo na tome da radnik bude kvalitetno plaćen na svom postojećem radnom mjestu, za svojih osam sati dnevno. Ako mi zagovaramo da u Hrvatskoj budu i dalje ovako niske plaće, ovako nizak standard, gdje radnik, da bi preživio, mora raditi još 10 dodatnih poslova, onda to ne ide u smjeru u kojem se može držati bilo kakva razina konkurentnosti rada unutar EU-a. Već i ovo sada što postoji je sasvim dovoljno i tu ne treba ništa dirati, rekao je Novosel, ističući prostor za dodatno izrabljivanje radnika i česti rad na crno na dodatnim poslovima koji bi se tom odlukom otvorio", rekao je Novosel.

Više na:

Net.hr: PRESUDNA BITKA SINDIKATA I HUP-A: Radit ćemo od doma, fleksibilno, čak i do duboke starosti. I otkaz ćemo dobivati drukčije?

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom