SSSH

PočetnaVijestiSSSH u medijimaNovosel: HUP ne traži fleksibilizaciju, već deregulaciju

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novosel: HUP ne traži fleksibilizaciju, već deregulaciju

Zagreb, 14. listopada 2020. (dnevno.hr/SSSH) - Dogovorom socijalnih partnera, svakog petka će se održavati konzultacijski sastanci u vezi mogućih izmjena i dopuna Zakona o radu, a portal dnevno.hr su zanimala stajališta SSSH. Odgovorio im je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH).

- Kraj ove godine svakako nije izgledan rok za stupanje novog Zakona o radu na snagu, ocijenio je Novosel.

Pojasnio je što znači  fleksibilizacija ugovora o radu na neodređeno vrijeme:

- Tu temu svakako traži Hrvatska udruga poslodavaca, a u kojoj mjeri i Ministarstvo, zasad nije razvidno. No, budimo precizni, HUP zapravo ne traži ni fleksibilizaciju, ni liberalizaciju, već deregulaciju – pravo poslodavca da otpušta koga hoće, kako hoće i kada hoće, bez suvišnih ‘zašto’! I odmah na početku poručujem kako treba zaboraviti staru mantru kojoj ovih dana često pribjegava ministar rada kako će olakšano otpuštanje povećati zapošljavanje, jer ona nigdje nije dokazana, te su od nje odustali i njeni tvorci (poput OECD-a i dr.).

Govoreći o stajalištima SSSH, među ostalim, je napomenuo:

- Predložit ćemo niz sustavih izmjena koje bi potakle da se i u Hrvatskoj, kao i u svim uređenim zemljama, radni odnosi određuju na temelju kolektivnih ugovora na razini sektora, odnosno pojedinačnog poslodavca. Zalažemo se za pravo na otpremninu pod istim uvjetima i radnicima kojima nakon dvije godine istječe ugovor o radu, a smatramo da je potrebno redefinirati i odredbe o radnom vremenu, kako bi radnici znali kada i koliko rade i kako bi prekovremeni rad bio evidentiran, te adekvatno plaćen (to uključuje i pravo radnika na isključenje i dr.).

Razgovor u cijelosti pročitajte na:
NIŠTA OD ZAKONA DO KRAJA 2020. Ključno je ojačati pregovaračku poziciju radnika _dnevno.hr

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom