SSSH

PočetnaVijestiSSSH u medijimaNovosel: RH na dnu u EU-u po visini minimalne plaće

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novosel: RH na dnu u EU-u po visini minimalne plaće

Zagreb, 11. listopada 2017. (sssh/hrt.hr) - Uoči rasprave povodom desete godišnjice obilježavanja Svjetskog dana dostojanstvenog rada „Snažan sindikalni pokret za dostojanstvo rada – Kako do većih plaća i kvalitetnijih radnih mjesta za sve radnike?“, predsjednik SSSH Mladen Novosel gostovao je jutros u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog u kojoj se govorilo, upravo, o dostojanstvu rada. Tom je prilikom naglasio kako se radnik danas spominje uglavnom kao trošak, a umirovljenici kao balast državnog proračuna.

Spominjući da će BDP i porast gospodarstva biti veći za 2,9 posto prema procjenama MMF-a, predsjednik SSSH je rekao da ćemo najčešće pritom slušati političare koji će se nadmetati oko toga tko je za to više zaslužan.

- No nitko ne spominje gdje je tu radnik, odnosno gdje su ti radnici koji su podignuli gospodarstvo. S druge strane, uskoro ćemo imati analizu turističke sezone, govorit će se o zaradama, milijardama, i opet nitko ne govori gdje su tu radnici. Koliko su radnici unijeli svoga doprinosa u tih 10 i nešto milijardi kuna, opet nitko to neće spominjati. Koliko je tu neplaćenih sati radnika, koliko je prekovremenih sati radnika? U konačnici, kada govorimo o Svjetskom danu dostojanstvenog rada, treba reći da je minimalna plaća u Hrvatskoj u odnosu na države EU-a na samom dnu. Samo Rumunjska i Bugarska imaju nižu minimalnu plaću od Hrvatske, kazao je Novosel.

Emisiju u cijelosti poslušajte OVDJE.

Što, osim plaće, najviše utječe na vaše zadovoljstvo radnim mjestom:

Radno opterećenje koje ne ugrožava fizičko i psihičko zdravlje
Mogućnost učenja i napredovanja
Sigurnost radnog mjesta (vrsta ugovora)
Pravedno postupanje, poštivanje i mogućnost sudjelovanja u donošenju odluka
Razumno i predvidljivo radno vrijeme