SSSH

PočetnaVijestiSSSH u medijimaNovosel: Zaštita na radu je investicija, a ne trošak

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Novosel: Zaštita na radu je investicija, a ne trošak

Zagreb, 15. siječnja 2019. (hrt/sssh) - Koliko se ljudi u Hrvatskoj ozlijedi na radu, koliko ih smrtno strada? Što pokazuju brojevi, bilježi li se pad ili rast, kakvi su uvjeti radnika, što regulira zakon, a što kolektivni ugovori? O tome su jutros u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" razgovarali Mladen Novosel, predsjednik SSSH, Jere Gašperov, voditelj Službe zaštite na radu u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, i Admira Ribičić, direktorica Odjela za zakonodavstvo i pravne poslove u HUP-u.

- Stupanj zaštite na radu ne može uvijek biti potpuno siguran, pitanje je koliko se danas razmišlja o prevenciji, koliko se čini da se desi što manje ozlijeđenih radnika, rekao je, među ostalim, predsjednik SSSH, dodavši kako sindikati godinama pokušavaju nametnuti kulturu ponašanja i poslodavaca i radnika na radnom mjestu i naglašavati poslodavcima da je zaštita na radu investicija, a ne trošak.

- No, kontinuirano zaštita na radu doživljava se upravo kao trošak, tragikomično je da i Vlada to tako doživljava. Početkom 2017. pokrenula je Akcijski plan za rasterećenje gospodarstva i milijardu i pol je predvidjela kao uštede na području zaštite na radu. Umjesto toga mogli su stimulirati poslodavce koji maksimalno ulažu u zaštitu na radu, kao i radnike koji se pridržavaju svih mjera zaštite na radu i koriste se svim zaštitnim sredstvima, poručio je Novosel.

Snimku gostovanja predsjednika u emisiji HTV-a "Dobro jutro, Hrvatska" pogledajte na:
Novosel: Zaštita na radu je investicija, a ne trošak
 

Vezane vijesti:
Za zaštitu na radu milijardu kuna manje, zaredale nesreće _sssh.hr

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom