SSSH

PočetnaVijestiSSSH u medijimaTragikomedija Akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Tragikomedija Akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva

Zagreb, 10. siječnja 2017. - (radio.hrt.hr) - Prošli tjedan predstavljenim Akcijskim planom za  administrativno rasterećenje gospodarstva, Vlada planira uštede i u području zaštite na radu. O kakvim je mjerama riječ, narušavaju li se standardi zaštite na radu i je li opravdana bojazan radnika kako će te mjere utjecati na njihovo zdravlje? Novosti Vladina Akcijskog plana, koje se odnose na zaštitu na radu, analizirali su jutros na Prvome programu Hrvatskoga radija, u emisiji U mreži Prvog, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu Marija Zavalić i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Nije sporno da se treba rasteretiti gospodarstvo, maknuti administrativne barijere … i ne možemo reći kako namjere nisu dobre, no… 

Hrvatska udruga poslodavaca kroz ovaj Akcijski plan pokušava progurati nešto što je u području zaštite na radu tragikomično. Izjave premijera Andreja Plenkovića kako će se uštedjeti 450 milijuna kuna na lakšoj izradi procjene opasnosti su tragikomične.

Svake se godine između 13 -13,5 tisuća ozljeda na radu, u pravilu, događa unatoč svim promjenama zakona i pravilnika. Istina, prije nekoliko godina bilo je 20-23 tisuća ozljeda, no broj je smanjen na administrativni način tako da se pooštrilo priznavanje ozljeda na radu.

Danas su mnogi radnici loše osposobljeni, a ovaj Plan predviđa smanjenje broja sati za osposobljavanje radnika. Mnogi se radnici osposobljavaju na način da samo potpišu obrazac da su osposobljeni i onda im se dogodi ozljeda na radu, koja im se ne prizna, jer je netko tko je pisao zapisnik napisao da se ozljeda dogodila zbog nepažnje ili zbog nepravilnog korištenja nekih alata. Dakle, radnika se ne osposobi kvalitetno, ozlijedi se, pa ispadne kako je sam kriv za to i ne prizna mu se 100 postotno bolovanje. I sada će netko reći kako procjenu opasnosti treba raditi na jednostavniji način i kako će se tu nešto uštedjeti!  Očito se ne želi zaštiti zdravlje radnika, ne želi se smanjiti broj ozljeda na radu, ne žele se smanjiti troškovi bolovanja!

I još jedan tragikomičan apsurd, tvrdi se kako će se uštedjeti smanjivanjem održavanja sjednica odbora zaštite na radu sa četiri na dva puta godišnje. Mi godinama upozoravamo kako nema prekršajnih odredbi za poslodavca ako on ne organizira sjednice odbora zaštite na radu. Imamo informacije kako su se ti odbori vrlo rijetko i održavali, a znamo kako je upravo odbor zaštite na radu ključno mjesto gdje se analiziraju ozljede i bolovanja, trebaju predlagati preventivne mjere i gdje se doista može unaprijediti sigurnost zdravlja radnika na samome radnome mjestu i gdje se istodobno može uštedjeti. I sada to netko stavlja u plan uštede! Doista ne znaju što rade, gleda se samo ekonomski, kroz brojke, hoće se javnosti prikazati kako ćemo sada rasteretiti gospodarstvo, u navodnicima pomoći ćemo poslodavcima, no neće se nikome pomoći, ali će se naštetiti radnicima, komentirao je, među ostalim, Akcijski plan predsjednik SSSH Mladen Novosel. 

Cijelu emisiju možete poslušati OVDJE.


ŠTO DALJE?

Sindikalna strana zatražit  će raspravu o Akcijskom planu na sljedećoj sjednici GSV-a. SSSH će tražiti da za eventualne izmjene propisa temeljem Plana bude uključen u radne skupine u kojima će inzistirati na izradi analitičkih podloga i procjeni učinaka propisa kako izmjene ne bi snizile razinu zaštite prava radnika, posebice u području zaštite na radu, u kojemu Hrvatska već bilježi neprihvatljivo veliki broj povreda.

Što, osim plaće, najviše utječe na vaše zadovoljstvo radnim mjestom:

Radno opterećenje koje ne ugrožava fizičko i psihičko zdravlje
Mogućnost učenja i napredovanja
Sigurnost radnog mjesta (vrsta ugovora)
Pravedno postupanje, poštivanje i mogućnost sudjelovanja u donošenju odluka
Razumno i predvidljivo radno vrijeme