SSSH

PočetnaVijestiSSSH u medijimaU Otvorenom o mirovinskoj reformi

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

U Otvorenom o mirovinskoj reformi

Zagreb, 5. prosinca 2018. (sssh/hrt.hr)  -  Tko će morati raditi do 67. godine života? Je li opravdana penalizacija prijevremenog umirovljenja? Kako poboljšati mirovinski sustav? Na ta i brojna druga pitanja odgovore su u sinoćnoj emisiji HTV-a 1 Otvoreno pokušali dati Mladen Novosel, predsjednik SSSH, Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava, Gordan Maras, saborski zastupnik SDP-a, Stjepan Čuraj, saborski zastupnik HNS-a, te Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a.

- Ovdje se radi isključivo o ispunjavanju preporuka Europske komisije koje su Hrvatskoj slane još od 2015. godine i vlade Tihomira Oreškovića. Europska komisija od Hrvatske traži da se prilikom reforme mirovinskog sustava isključivo usredotoči na ubrzanje odlaska u mirovinu sa 67 godina, povećanje penalizacije prijevremenog umirovljenja i razdvoje povlaštene mirovine od zajedničkog mirovinskog sustava. Oreškovićeva vlada i ona sljedeća nisu išle u tome smjeru, ali je ovaj ministar s ovom vladom odlučio to provesti. Treći zahtjev, vezan uz povlaštene mirovine, u ovome trenutku nije važan, već je važno bilo ubrzati odlazak u mirovinu sa 67 godina, neovisno o tome imaju li hrvatski radnici u ovome trenutku uvjete za rad do 67. godine života, hoće li će to imati 2033. ili bili to uopće imali 2038., ustvrdio je, među ostalim, predsjednik SSSH.

Ministru je poručio:

- U kampanji koju je Ministarstvo provodilo uopće nije spomenuto kako svi umirovljenici koji će uspjeti doživjeti 67 godina neće imati 41 godinu staža i tako izbjeći penalizaciju, jer o tome mogu samo sanjati. 

Emisiju u cijelosti pogledajte OVDJE.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom