SSSH

PočetnaVijestiZa medijeIzjaveČak 90 posto novozaposlenih s ugovorima o radu na određeno vrijeme

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Čak 90 posto novozaposlenih s ugovorima o radu na određeno vrijeme

Zagreb, 23. siječnja 2019. (poslovni.hr/sssh) - Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), u Hrvatskoj je 25 posto radnika zaposleno na temelju ugovora na određeno vrijeme, dok statistika pokazuje da se na određeno vrijeme zapošljava čak 90 posto novozaposlenih.

U kontekstu teme, izjavu Hini dali su predsjednik SSSH Mladen Novosel i izvršna tajnica SSSH Ana Milićević Pezelj, a prenijeli mnogi portali.

Donosimo dio s portala poslovni.hr:

- Uz niske plaće, nesiguran rad vezan za ugovore na određeno vrijeme najvažniji je razlog zbog kojeg ljudi napuštaju Hrvatsku, rekao je, među ostalim, predsjednik SSSH, ustvrdivši kako je Vladi, odnosno ministru rada i mirovinskog sustava Marku Paviću, važno prikazati statistički podatak o zaposlenosti, no jedno je zapošljavanje na određeno vrijeme u turizmu i sezoni, a sasvim drugo da gotovo 90 posto novozaposlenih radi na određeno vrijeme.

Hrvatska je ujedno i apsolutni prvak u Europskoj uniji po broju izdanih ugovora o radu na trajanje od tri mjeseca. Podaci Eurostata iz 2016. pokazuje da je prosjek izdavanja ugovora na tri mjeseca na razini EU-a bio 2,3 posto, dok je u Hrvatskoj iznosio čak 8,4 posto.

- To znači da poslodavac radnika konstantno drži u neizvjesnosti, komentirala je izvršna tajnica SSSH, dodavši kako je, s jedne strane, riječ o svjesnoj zloupotrebi Zakona o radu i odredbi koje se tiču zapošljavanja na određeno vrijeme, a, s druge strane, dio poslodavaca ne zna i ne razumije u koje svrhe se ugovor o radu na određeno vrijeme sklapa.

Cijeli članak pročitajte na: Čak 90 posto novozaposlenih s ugovorima o radu na određeno vrijeme _poslovni.hr

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom