SSSH

PočetnaVijestiZa medijeIzjaveZa zaštitu na radu milijardu kuna manje, zaredale nesreće

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Za zaštitu na radu milijardu kuna manje, zaredale nesreće

Zagreb, 14. siječnja 2018. – Pod naslovom „Za zaštitu na radu milijardu kuna manje, zaredale nesreće“ u današnjem je Večernjem listu objavljen članak posvećen zaštiti na radu, točnije rezanju troškova za zaštitu na radu.

- U sklopu administrativnog rasterećenja poslodavaca (tzv. administrativne giljotine) bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić čak milijardu kuna troškova srezala je na području zaštite na radu tako da su olabavljeni propisi (pa recimo jedan radnik osposobljen za pružanje prve pomoći  ne ide na 20 već na 50 ljudi i sl.) a broj ozlijeđenih na radu od 2014., kada je još SDP-ov ministar rada mijenjao Zakon o zaštiti na radu, porastao je godišnje na 2.000 na 3.000 ozlijeđenih, konstatirao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH, dodavši kako se nesreća uvijek  može dogoditi, ali teško da je u slučaju najnovijih tragedija i porasta broja ozlijeđenih na radu samo slučajnost. Kada Vlada odredi smjer, kao što je to napravila bivša ministrica Dalić i reže troškove zaštite na radu da rastereti gospodarstvo, to je poslodavcima signal da još manje vode računa o zaštiti radnika. Osim toga, i ministar Marić ukinuo je doprinos za zaštitu na radu, tako da je smjer djelovanja Vlade po pitanju zaštite radnika izuzetno loš.

Cijeli članak pročitajte na: Za zaštitu na radu milijardu kuna manje, zaredale nesreće

* * *

Dodajemo kako Rad po mjeri čovjeka, među ostalim, znači sigurno radno mjesto na kojem se primjenjuju odgovarajuće mjere zaštite na radu, a radno opterećenje ne ugrožava fizičko i psihičko zdravlje.

Stoga SSSH od Vlade RH, među ostalim, očekuje bolje propise na području zaštite na radu, posebice u području stresa i mobinga na radnom mjestu, efikasniji nadzor provedbe propisa i kolektivnih ugovora iz područja zaštite na radu, mjere potpore prilagodbi radnih mjesta starijim radnicima, a od poslodavaca prepoznavanje važnosti i obostrane koristi rada povjerenika radnika za zaštitu na radu, čiji se izbor mora provesti na zahtjev radnika i sindikata, a izabranim povjerenicima omogućiti obavljanje propisanih ili ugovorenih ovlasti, korištenje dijela radnog vremena za obavljanje funkcije te edukaciju o trošku poslodavca.

Ostvarimo zajedno Rad po mjeri čovjeka!

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom