SSSH

PočetnaVijestiZa medijePress-konferencijeNećemo dozvoliti privatizaciju zdravstva!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Nećemo dozvoliti privatizaciju zdravstva!

Zagreb, 19. listopada 2017. – Ukidanje koncesija i privatizacija cjelokupne primarne zdravstvene zaštite, ljekarništva, laboratorija, njege u kući, fizioterapije…neke su od najavljenih promjena  novoga Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je predstavljen radnoj skupini za izradu tog zakonskog teksta u Ministarstvu zdravstva, a u kojoj i SSSH ima svojega predstavnika iz redova Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH). Izrazili su apsolutno protivljenje takvim promjenama.

DESET NOVOSTI RADNOG PRIJEDLOGA NOVOG ZAKONA O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI _jutarnji.hr

- Ne možemo prihvatiti da se po modelu privatizacije u mirovinskom sustavu, gdje se je pet posto sredstava doprinosa hrvatskih radnika preusmjerilo u privatne džepove, to isto učini i u zdravstvenom sustavu. Stoga tražimo da se još jedanput preispita sustav i sadašnjih koncesija i mogućnost da primarna zdravstvena zaštita, kao čuvar ulaza u sustav zdravstva, bude dostupna svim hrvatskim građanima sve dok građani, koji su zaposleni, financiraju doprinosom iz svojih plaća sustav zdravstva. Nemamo ništa protiv privatizacije u sustavu zdravstva na način  da svatko onaj koji ima svoja slobodna sredstva, svoj kapital osniva privatne klinike i na tržištu nudi dodatne usluge građanima koji si ih mogu priuštiti. Ali, ono što je osnovno, primarno mora biti dostupno svim građanima, rekao je, među ostalim, Mladen Novosel, predsjednik SSSH, na današnjoj konferenciji za novinare, dodajući kako će SSSH razmisliti o sudjelovanju u radu radne skupine, u kojoj sudjeluje 49 aktera.

- Ako sindikalni argumenti neće biti shvaćeni ozbiljno, SSSH neće sigurno nastaviti daljnje sudjelovanje u takvu dijalogu i pozvat će hrvatske građane na otpor. Ne možemo prihvatiti činjenicu da će dostupnost zdravstvu, dostupnost primarnoj zdravstvenoj zaštiti imati samo oni koji to mogu platiti, zaključio je.

- Riječ je o nastavku Hebrangove inicijative za privatizaciju zdravstva i ona bi se sada trebala u cijelosti provesti. Apsolutno smo protiv toga. Javno zdravstvo je plaćeno iz doprinosa građana, domovi zdravlja su zagrađeni iz doprinosa građana, i ti se prostori, koji su vlasništvo sustava, građana, u cjelini ne mogu prodavati na način kako je to zamišljeno sada u Nacrtu prijedloga Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, poručio je Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

Cjelovito obraćanje predsjednika SSSH i predsjednika SSZSSH poslušajte u nastavku.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom