SSSH

PočetnaVijestiZa medijePress-konferencijeSindikalna borba: Gašpar ni nakon tri pravomoćne presude nije vraćen na posao

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Sindikalna borba: Gašpar ni nakon tri pravomoćne presude nije vraćen na posao

Zadar, 9. veljače 2018. (zadarskilist.hr/sssh) - Dvadesetak sindikalnih povjerenika  došlo je danas pred Dom sindikata u znak podrške kolegi Ivanu Gašparu, vozaču i sindikalnom povjereniku u Domu zdravlja Zadarske županije koji ni nakon ti pravomoćne presude i rješenja nadležne inspekcije nije vraćen na posao vozača sanitetskog vozila. Sindikalni prosvjed s kojeg je poslan javni apel ravnateljici Doma zdravlja, dr.sc. Renati Bek i županu Zadarske županije Božidaru Longinu, da ispoštuju Gašparevo zakonsko i ustavno pravo, organizirao je Vedran Uranija, regionalni pravni povjerenik SSSH, koji im je ujedno za to dao i rok od osam dana. U protivnom, najavio je nove sindikalne akcije, ali i kaznene prijave zbog kršenja prava sinndikalnog povjerenika Gašpara.

- Imali smo još slučajeva da se sindikalnim povjerenicima uručuju nezakoniti otkazi ili da se krše njihova radnička, Zakonom o radu zajamčena prava, ali nikada na ovako grub način. Ovo je jedinstven slučaj i po tome što je dva puta dobio otkaz, ali i po tome što ga ne vraćaju na posao ni nakon tri pravomoćne presude. S županom Longinom smo u listopadu prošle godine održali sastanak s kojeg smo otišli zadovoljni jer nam je obećao da će sve učiniti da se postupi po zakonu i da se kolega Gašpar vrati na posao, ali ništa nije učinio iako smo mu u međuvremenu poslali nekoliko požurnica, rekao je Uranija izražavajući sumnju da je župan prebacio odgovornost sa sebe na pročelnika Bernarda Marunu od kojeg je dobio dopis kako nema mišljenje inspekcije rada.

- Dostavit ćemo im to mišljenje inspekcije ponovno i dati rok od osam dana, a onda ćemo poduzeti sve druge pravne radnje i nećemo odustajati sve dok ne ispune naš zahtjev i Ivana Gašpara ne vrate na njegovo radno mjesto. Čovjek je trenutno udaljen s radnog mjesta i prima svega 50 posto plaće pod izlikom da se protiv njega vodi kazneni postupak zbog krivotvorenja diplome. To je apsurd jer čak i da su u pravu, protekli su svi rokovi za takvu prijavu budući da on taj posao radi već 25 godina, tvrdi Uranija dodajući kako Gašpareva diploma nije upitna. Štoviše, ističe da je uvjeren kako mu je podmetnuta lažna jer više nije bio poželjan.

Tajnik Samostalnog sindikata Hrvatske - Sindikata drvne i papirne industrije, udruženog u SSSH, Darko Idžaković:

- Razočarani smo jer nas je župan Longin izigrao. Nisu suspendirani ni ljudi na čelnim pozicijama koji su završili u Remetincu, a Gašpar je. Ravnateljica Bek je iskoristila pravo koje ne postoji, a sve zato što je Gašpar kao sindikalni povjerenik ukazivao na određene nepravilnosti. Mi imamo mišljenje nadležnih Ministarstava, inspekcija i suda koja potvrđuju da je bio u pravu. Ovo je oblik pritiska i mobbinga zbog svega što je pokušao napraviti za sebe i svoje kolege ali i pacijente, poručio je Idžaković.

Ivan Gašpar, obespravljeni vozač saniteta zbog ukazivanja na nepravilnosti i mišljenja da ne treba razdvajati sanitet od Hitne medicinske pomoći sukobljavao se i s nekadašnjom ravnateljicom Davorkom Krnčevića, a kako je nastavio i za mandata Renate Bek upirati prstom u razne nepravilnosti koje je uočio u njezinu radu, našao se u nezavidnom položaju.

- A što da kažem?! Osjećam se žalosno zbog nefunkcioniranja pravne države. Imam tri pravomoćne presude, sve je na mojoj strani, ali ne mogu na radno mjesto. Čak sam imao i zabranu pristupa u ustanovu koju mi nije izrekao niti sud, a niti policija, već ravnateljica Bek. Sad zamislite apsurda, donesem pravomoćnu presudu u firmu i onda me pozove policaija i kazni jer sam prekršio zabranu prilaska.

Sad ja pitam je li moguće da je jedna osoba jača od zakona?!, izjavio je Gašpar.
 

Vezane vijesti:

Županija čeka nalaz inspekcije, Uranija: "Dostavit ćemo ga urgentno!" _zadarskilist.hr

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom