SSSH

PočetnaVijestiZa medijePriopćenja za javnostEuropski stup socijalnih prava prilika za unapređenje socijalnog dijaloga

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Europski stup socijalnih prava prilika za unapređenje socijalnog dijaloga

Zagreb, 21. siječnja 2017. - Povodom obilježavanja Dana socijalnog partnerstva, 21. siječnja, SSSH je izdao priopćenje za javnost poručujući kako je Europski stup socijalnih prava prilika za unapređenje socijalnog dijaloga.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Danas se u Hrvatskoj obilježava Dan socijalnog partnerstva. Utvrdio ga je Hrvatski sabor 2007. godine  prema datumu prvoga tripartitnog sporazuma kojim su Vlada RH i socijalni partneri 1994., godine osnovali Gospodarsko-socijalno vijeće. Od osnivanja do danas, tripartitni sporazumi i socijalni dijalog razvijani su i dorađivani pa danas imamo znatno složeniji mehanizam koji, uz sam GSV, podrazumijeva i njegova povjerenstva te zajedničke radne skupine kroz koje socijalni partneri mogu utjecati na koncept pojedinih, za njih značajnijih propisa. No, pravi poznavatelji stanja reći će kako je riječ o idealnoj slici koja u dodiru sa stvarnošću gubi dosta od svojega sjaja.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske stoga poziva (i ovu) Vladu na stvarni socijalni dijalog koji nije prepreka reformama već jedan od ključnih alata postizanja toliko potrebnog društvenog konsenzusa o razvojnim ciljevima i načinima njihove realizacije. Podsjećamo, najrazvijenije europske zemlje prosperitet postižu ne usprkos, već upravo zahvaljujući razvijenom socijalnom dijalogu, jer ekonomski i socijalni razvoj moraju ići „ruku pod ruku“, oni se međusobno uvjetuju i potiču.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske ističe kako je rad na uspostavi  Europskog stupa socijalnih prava prilika davanju novog sadržaja socijalnom dijalogu na europskoj, ali i na nacionalnoj razini. Kao posljedica globalne konkurencije i mjera štednje, Europljani žive lošije, stoga Europska unija nužno i hitno mora uspostaviti zaštitne mehanizme sprečavanja siromaštva, posebice siromaštva djece, jačati Garanciju za mlade, zajamčiti socijalna prava i radnicima koji rade u novim oblicima zapošljavanja, ne dozvoliti ugovore s nula sati rada, zajamčiti dostupno i kvalitetno obrazovanje i osposobljavanje te osigurati plaćeni rad pripravnika, specijalizanata i dr. 

U 2017., u kojoj se obilježava 60 godina od Rimskih ugovora koji su udarili temelje Europskoj uniji, kao i 25 godina od priznavanja Republike Hrvatske, imamo odgovornost razviti sve elemente dostojanstvenog rada koji će pridonijeti i ekonomskom rastu i društvenom razvoju. 


Iz medija:

Dan je socijalnog partnerstva _trend.com.hr

DAN SOCIJALNOG PARTNERSTVA – 21. siječnja _ cakoveconline.com

VIDEO – ODRŽANA 14. SJEDNICA GSV-a ZAGREBAČKE ŽUPANIJE _ radio-banovina.hr

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom