SSSH

PočetnaVijestiZa medijePriopćenja za javnostIzmjenama poreznih odredbi ka kvalitetnijim radnim mjestima i zadovoljnijim radnicima

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Izmjenama poreznih odredbi ka kvalitetnijim radnim mjestima i zadovoljnijim radnicima

Zagreb, 28. studenoga 2018. - SSSH pozdravlja najave povećanja neoporezivog iznosa prigodnih nagrada radnicima s 2.500 na 7.500 kuna, no istodobno predlaže da se prehrana radnika na teret poslodavca smatra neoporezivim primitkom i to svih, a ne samo sezonskih radnika, kako je propisano važećim Pravilnikom o porezu na dohodak.

Naime, mjere neoporezivanja prehrane i smještaja sezonskih radnika, proizvele su pozitivne učinke, kako za sezonske radnike u djelatnosti ugostiteljstva i turizma, tako i za poslodavce.  Međutim, ista je mjera neophodna i za sve ostale radnike u RH, jer su u protivnome oni stavljeni u nepovoljniji položaj, odnosno imamo radnike na istim poslovima, ali u nejednakim uvjetima, jer im poslodavci ne žele osigurati besplatnu prehranu na koju moraju plaćati porez.

- Osiguranje toplog obroka svim radnicima za vrijeme rada i na mjestu rada potrebno je radi osiguranja njihova zdravlja i povećanja produktivnosti. Korak je to dalje ka boljim, kvalitetnijim radnim mjestima i zadovoljnijih radnicima, rekao je  predsjednik SSSH Mladen Novosel.

U tome je cilju, SSSH predložio i niz drugih izmjena, a posebice ističe promjene vezane uz isplatu terenskog dodatka, gdje su propisana dva uvjeta tj. da radnik radi 30 km od mjesta prebivališta i 30 km od sjedišta poslodavca - taj drugi uvjet treba brisati, jer dovodi do apsurdnih situacija u gospodarskim djelatnostima te poslodavac zbog tog drugog uvjeta, ako nije ispunjen, ne želi i ne može isplatiti dnevnicu. SSSH predlaže i da dodatak za otežane uvjete rada bude neoporeziv u iznosu 500 kuna mjesečno.
 

Iz medija:

SSSH predlaže da se prehrana radnika smatra neoporezivim primitkom _tportal.hr

SSSH predlaže da se prehrana radnika smatra neoporezivim primitkom _obavjestajac.hr

SSSH traži da se prehrana radnika smatra neoporezivim primitkom _n1info.com

 

Vezane vijesti:

Socijalno vijeće za turizam: Inicijativa izmjena i dopuna važećeg Pravilnika o porezu na dohodak _stuh.hr

 

 

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom