SSSH

PočetnaVijestiZa medijePriopćenja za javnostPotpisivan Sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Potpisivan Sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe

Zagreb, 1. veljače 2017. - Nakon više od godine dana, danas je konačno potpisan Sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe koji je u ime Vlade RH potpisao premijer Andrej Plenković s predstavnicima umirovljeničkih udruga, predsjednicom Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasnom Petrović i predsjednikom Matice umirovljenika Hrvatske Josipom Kovačićem.

U cijelosti prenosimo priopćenje za javnost SUH-a:

Nakon više od godine i pol dana, predstavnici umirovljenika i starijih osoba ponovno će imati kanal za utjecaj na politike, zakone i strategije i to kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, savjetodavno tijelo Vlade RH. U ime Vlade RH sporazum je 1. veljače 2017. godine potpisao premijer Andrej Plenković s predstavnicima dviju najvećih umirovljeničkih udruga, predsjednicom Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasnom Petrović i predsjednikom Matice umirovljenika Hrvatske Josipom Kovačićem.

U međuvremenu je usvojena porezna reforma koja je pogodovala samo umirovljenicama s mirovinama većim od 6.200 kuna, a usvojeni su brojni zakoni koji se odnose na umirovljenike i starije osobe. Stoga je Jasna Petrović, predsjednica SUH-a, izrazila uvjerenje kako će se na prvoj sjednici Nacionalnog vijeća naći uvođenje hitnih mjera za suzbijanje siromaštva umirovljenika i starijih osoba poput uvođenja minimalne i nacionalne mirovine, poboljšanog modela usklađivanje mirovina te novog modela obiteljskih mirovina.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je riječ o konstituiranju vrlo važnog tijela putem kojeg će se s predstavnicima umirovljenika i starijih osoba uspostaviti kvalitetni i kontinuirani dijalog  o svim aspektima politike, a pogotovo zdravstvene, mirovinske i socijalne.

„Težimo poboljšanju položaja umirovljenika i starijih osoba, povećanju mirovina, a Nacionalno vijeće vidimo kao svojevrsni korektiv politika ove Vlade. Zahvaljujem predstavnicima udruga na ovoj inicijativi te se još jednom nadam kvalitetnom dijalogu“, kazao je Plenković.

Poziv na dijalog pozdravila je i predsjednica SUH-a Jasna Petrović te je pritom naglasila kako umirovljenici i starije osobe taj poziv čekaju od 13. listopada 2015. godine. „Radujemo se dijalogu koji predugo čekamo, od zahtjeva za sprječavanje daljnjeg siromašenja starijih ne odustajemo te ćemo o njima pregovarati u okviru realnih mogućnosti“, rekla je Petrović.

Josip Kovačić, predsjednik Matice umirovljenika, iskazao je žaljenje što se potpisivanje Sporazuma tako dugo čekalo jer, kako je naglasio, brojni zakoni su usvojeni bez dijaloga, a pogotovo oni o visini i usklađivanju mirovina.

„Očekujemo da će se putem Nacionalnog vijeća što prije započeti s razgovorom o promjeni izračuna mirovina, da ćemo doista imati partnerski odnos s ovom Vladom“, kazao je Kovačić.

Osnivanje Nacionalnog vijeća pozdravio je i ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Čorić koji je rekao kako se očekuje da će konstituirajuća i prva radna sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe biti održana kroz dva tjedna.
 

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom