SSSH

PočetnaVijestiZa medijePriopćenja za javnostPreuzmite odgovornost i zaštitite zdravlje i živote građana Slavonskog Broda!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Preuzmite odgovornost i zaštitite zdravlje i živote građana Slavonskog Broda!

Zagreb, 6. travnja 2018. - Savez samostalnih sindikata Hrvatske izražava duboko žaljenje i ogorčenost zbog najnovije – i najveće – ekološke katastrofe u Hrvatskoj, te odlučno tražimo od Vlade Republike Hrvatske i resornog Ministarstva da preuzme odgovornost za hitnu sanaciju zagađenja te pronalazak sustavnog rješenja problema u Slavonskom Brodu, navodi se u priopćenju za javnost SSSH, jer, nažalost, gotovo 100 000 građana Slavonskog Broda više od tjedan dana nema pitku vodu – temeljno ljudsko pravo zajamčeno Rezolucijom UN-a i nacionalnim zakonodavstvom, za koje su zakinuti zbog nestručnosti, nepoštivanja vlastitih građana i nedostatka svijesti o ovakvim problemima, ignoriranjem potencijalnih štetnih posljedica fosilne industrije na ljude i okoliš. Posljedice ovakvog scenarija plaćaju građanke I građani Slavonskog Broda i lokalno gospodarstvo koje ovisi o poljoprivredi i stočarstvu, a koje zbog ovakvih katastrofa mogu snositi nesagledive dugoročne posljedice.

Hrvatska kao potpisnica Pariškog sporazuma i Aarhuške konvencije ima obvezu osigurati pravo na informaciju, pravo na sudjelovanje javnosti i pravo na pravdu u pitanjima zaštite okoliša, a sve je to u ovom slučaju prekršeno. Javnost punih devet dana ne zna što se događa, ne zna kakva je kvaliteta vode koju piju i koje su posljedice po njihovo zdravlje, te na koji će se način problem kvalitetno i učinkovito riješiti. Država mora odgovorno i pravodobno postupati prema svojim građanima i učiniti sve da zaštiti ljudsko zdravlje i živote, a ne (samo) kapital!

Nažalost, onečišćenje vode samo je nastavak crnog ekološkog niza u Slavonskom Brodu čije se građani već godinama bore za osiguranje čistog zraka.

Podsjetimo, SSSH se aktivno uključio u pronalaženje rješenja onečišćenja zraka i podržao građanske inicijative Brođani za Brod i Građanske inicijative za čisti zrak kako bi zajedničkim snagama tražili kvalitetna rješenja. SSSH je pokrenuo i niz inicijativa na razini Gospodarsko-socijalnog vijeća – na nacionalnoj i lokalnoj razini, te tražio raspravu o kvaliteti zraka u Slavonskome Brodu, a od nadležnih institucija zahtijevali smo hitno rješavanje tog pitanja, koje nažalost do današnjeg dana još uvijek nije riješeno.

I ovim putem izražavamo puno podršku zahtjevima građana Slavonskog Broda – za djecu, za zdravlje, za temeljna ljudska prava! – te pozivamo svoje članice i članove kao i sve građane da se pridruže prosvjednoj akciji Brođani za djecu koji će se održati 7. travnja 2018. na Korzu u Slavonskom Brodu, od 15:00 do 18:00 sati.

Pozivamo sve nadležne institucije da se hitno uključe i zaštite zdravlje građana – zdravlje i životi ljudi nemaju cijenu, a sustavna nebriga za ljude sustavno otvara vrata iseljavanju. Ne dopustimo da umjesto brenda „male zemlje očuvane prirode“ postanemo „mala zemlja velikih katastrofa“.


 

Zašto ste potpisali za referendum #67jepreviše?

Zato što smatram da je to pitanje o kojem moramo imati pravo izjasniti se na referendumu.
Zato što mislim da rad do 67 nije moguć.
Zato što je penalizacija previsoka i nepravedna, posebno s obzirom da uglavnom nije izbor radnika.