SSSH

PočetnaVijestiZa medijePriopćenja za javnostPreuzmite odgovornost i zaštitite zdravlje i živote građana Slavonskog Broda!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Preuzmite odgovornost i zaštitite zdravlje i živote građana Slavonskog Broda!

Zagreb, 6. travnja 2018. - Savez samostalnih sindikata Hrvatske izražava duboko žaljenje i ogorčenost zbog najnovije – i najveće – ekološke katastrofe u Hrvatskoj, te odlučno tražimo od Vlade Republike Hrvatske i resornog Ministarstva da preuzme odgovornost za hitnu sanaciju zagađenja te pronalazak sustavnog rješenja problema u Slavonskom Brodu, navodi se u priopćenju za javnost SSSH, jer, nažalost, gotovo 100 000 građana Slavonskog Broda više od tjedan dana nema pitku vodu – temeljno ljudsko pravo zajamčeno Rezolucijom UN-a i nacionalnim zakonodavstvom, za koje su zakinuti zbog nestručnosti, nepoštivanja vlastitih građana i nedostatka svijesti o ovakvim problemima, ignoriranjem potencijalnih štetnih posljedica fosilne industrije na ljude i okoliš. Posljedice ovakvog scenarija plaćaju građanke I građani Slavonskog Broda i lokalno gospodarstvo koje ovisi o poljoprivredi i stočarstvu, a koje zbog ovakvih katastrofa mogu snositi nesagledive dugoročne posljedice.

Hrvatska kao potpisnica Pariškog sporazuma i Aarhuške konvencije ima obvezu osigurati pravo na informaciju, pravo na sudjelovanje javnosti i pravo na pravdu u pitanjima zaštite okoliša, a sve je to u ovom slučaju prekršeno. Javnost punih devet dana ne zna što se događa, ne zna kakva je kvaliteta vode koju piju i koje su posljedice po njihovo zdravlje, te na koji će se način problem kvalitetno i učinkovito riješiti. Država mora odgovorno i pravodobno postupati prema svojim građanima i učiniti sve da zaštiti ljudsko zdravlje i živote, a ne (samo) kapital!

Nažalost, onečišćenje vode samo je nastavak crnog ekološkog niza u Slavonskom Brodu čije se građani već godinama bore za osiguranje čistog zraka.

Podsjetimo, SSSH se aktivno uključio u pronalaženje rješenja onečišćenja zraka i podržao građanske inicijative Brođani za Brod i Građanske inicijative za čisti zrak kako bi zajedničkim snagama tražili kvalitetna rješenja. SSSH je pokrenuo i niz inicijativa na razini Gospodarsko-socijalnog vijeća – na nacionalnoj i lokalnoj razini, te tražio raspravu o kvaliteti zraka u Slavonskome Brodu, a od nadležnih institucija zahtijevali smo hitno rješavanje tog pitanja, koje nažalost do današnjeg dana još uvijek nije riješeno.

I ovim putem izražavamo puno podršku zahtjevima građana Slavonskog Broda – za djecu, za zdravlje, za temeljna ljudska prava! – te pozivamo svoje članice i članove kao i sve građane da se pridruže prosvjednoj akciji Brođani za djecu koji će se održati 7. travnja 2018. na Korzu u Slavonskom Brodu, od 15:00 do 18:00 sati.

Pozivamo sve nadležne institucije da se hitno uključe i zaštite zdravlje građana – zdravlje i životi ljudi nemaju cijenu, a sustavna nebriga za ljude sustavno otvara vrata iseljavanju. Ne dopustimo da umjesto brenda „male zemlje očuvane prirode“ postanemo „mala zemlja velikih katastrofa“.


 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom