SSSH

PočetnaVijestiZa medijePriopćenja za javnostSindikalna prava su ljudska prava!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Sindikalna prava su ljudska prava!

Zagreb, 9. prosinca 2016. - Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, provodeći kampanju Europske konfederacije sindikata (ETUC) „Sindikalna prava su ljudska prava“, Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) traži od zastupnika Hrvatskoga sabora i članova Vlade RH potpisivanje prisege kako će u svom radu  poštovati i promovirati sindikalna prava kao ljudska prava.

Dopis zastupnicima Hrvatskog sabora i članovima Vlade RH

Obrazac prisege

Sindikalna prava sadržana su u raznim konvencijama Međunarodne organizacije rada, prepoznata su u Povelji o temeljnim pravima Europske unije, te  pripadaju temeljnim pravima koja jamči Europska konvencija o ljudskim pravima.

Međutim, danas su radnici i njihove organizacije izloženi pomno osmišljenim napadima, u središtu kojih su temeljna prava na organiziranje i kolektivno pregovaranje. Istraživanje koje je SSSH proveo u sklopu svoje kampanje protiv zloupotrebe atipičnih oblika rada „Rad nije roba!“, pokazalo je kako prisutnost sindikata na radnome mjestu, sindikalno organiziranje i učlanjivanje prekarnih radnika te podizanje razine njihovih prava kroz kolektivne ugovore i radno zakonodavstvo, bitno pridonose uređenju materijalnih prava i uvjeta rada prekarnih radnika. Istovremeno, viša razina prava pridonosi povećanju kupovne moći radnika što ima značajan povratni utjecaj na ekonomski rast i razvoj.

Sindikalna prava treba zaštiti i ojačati u svim državama članicama Europske unije. Nastavak njihova slabljenja dodatno bi produbilo nepovjerenje građana u EU projekt i pridonijelo rastu populizma.
Isti zahtjev SSSH je uputio i hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu, a 158 zastupnika EP-a iz pet različitih političkih grupacija i 24 zemlje već su potpisali prisegu, među kojima i zastupnik Tonino Picula (S&D).

O rezultatima akcije informirat ćemo javnost.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom