SSSH

PočetnaVijestiZa medijePriopćenja za javnostSretan put, dragi građani Hrvatske!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Sretan put, dragi građani Hrvatske!

Zagreb, 26. siječnja 2017. - U susret prvih 100 dana Vlade RH, SSSH iz izdao priopćenje u kojemu se kritički osvrće na rad Vlade, njezine pozitivne i negativne poteze i odluke. Generalno, SSSH se pridružuje rastućoj većini koja smatra kako Vlada ne ide u dobrom smjeru.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Savez samostalnih sindikata Hrvatske pridružuje se rastućoj većini koja smatra kako Vlada  ne ide u dobrom smjeru. Prvih „Vladinih 100“ obilježila je netransparentnost i neuključivost,  izostanak procjene učinaka propisa te, time,  njihova  nekvalitetnost i neodrživost, otvoreno  pogodovanje poslodavcima na štetu radnika uz samohvalu kako je to dobro i nužno, poduzimanje mjera koje bogate, uključujući političku elitu, čine bogatijima, a siromašne siromašnijima odnosno  izostanak političke volje za rješavanje problema u interesu većine… Sukladno tome, nastavlja se formalni socijalni dijalog: u 100 dana samo dvije sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća i neuključivanje sindikata u većinu reformi i zakona, dok su udruge poslodavaca uključene i  s Vladom kroje sudbinu radnika.

Od pozitivnih poteza možemo istaći postizanje dogovora sa sindikatima državnog sektora – no istovremeno osuđujemo izostanak dogovora sa sindikatima javnih službi s obzirom na moguće razmjere štete i prelijevanje posljedica i u druge sektore – te pozdravljamo povećanje minimalne plaće koje, međutim, nije dostatno za neutralizaciju štete porezne reforme u korist (već) bogatih – oni s plaćom do prosječne nisu dobili ništa, a upravo njihovi veći prihodi direktno bi se prelili u potrošnju i potakli daljnji rast.  Istovremeno, niske plaće, loši uvjeti rada te nezaposlenost, redoslijed je razloga iseljavanja iz Hrvatske koje Vlada nastavlja ignorirati.  Dapače, izjavljuje  kako će se povećati kvota za uvoz stranih radnika jer većina od gotovo 240.000 nezaposlenih nije iskoristiva.  Vlada koja se olako odriče potencijala više od 14 posto aktivnog stanovništva, umjesto da učini sve, ama baš sve na njihovu osposobljavanju i zapošljavanju, ne zaslužuje našu podršku jer, lakše  je otvoriti granice  za useljavanje i iseljavanje!

- Prvih 100 dana Plenkovićeve Vlade u nama ne budi optimizam: nastavlja se razvoj Hrvatske kao bogate zemlje osiromašenih građana, a Vlada pogoduje poslodavcima na način koji potiče daljnje iseljavanje. Pritom, premijer Plenković ne može preuzeti sve zasluge za dobre poteze jer je većinu zakonskih prijedloga pripremila prethodna Vlada HDZ-a i MOST-a, ali je svakako odgovoran za njihov konačni izgled. Tu je mogao i trebao puno bolje, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel, ocjenjujući dosadašnji rad Vlade dvojkom za "tehničku izvedbu", samo  uz dodatak plusa za "umjetnički dojam".
 

Iz medija:

SSSH o 100 dana Vlade: Sretan put, dragi građani Hrvatske! _ vecernji.hr

VLADI DALI DVOJKU "Otvoreno pogoduje poslodavcima na štetu radnika i potiče daljnje iseljavanje" _ dnevnik.hr

Vlada podržala Barišića: 'Predlažemo Saboru da ne donosi odluku o iskazivanju nepovjerenja'  _rtl.hr

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom