SSSH

PočetnaVijestiZa medijePriopćenja za javnostSSSH: Bez kvalitetnih radnih mjesta nema socijalne pravde

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH: Bez kvalitetnih radnih mjesta nema socijalne pravde

Zagreb, 20. veljače 2018 . - Za ovogodišnju temu Svjetskog dana socijalne pravde, koji se obilježava danas, 20. veljače, Ujedinjeni narodi izabrali su dostojanstveni rad, i njegovu uloga u globalnim migracijama. UN ističe da je većina migracija na globalnoj razini izravno ili neizravno vezana uz traženje prilika za dostojanstveni rad. Podaci za Hrvatsku potvrđuju ovu tezu: više istraživanja pokazalo je da glavni uzrok iseljavanja iz Hrvatske nije nezaposlenost, nego potraga za kvalitetnijim poslom.

Tim povodom, SSSH u svojemu priopćenju za javnost napominje kako je žalosno i znakovito, da upravo u vrijeme ekonomskog oporavka kvaliteta radnih mjesta u Hrvatskoj ubrzano opada. Gotovo svaka objava europskih podataka donese neki novi pokazatelj po kojem smo pali na europsko dno. Nakon što smo nedavno saznali da uvjerljivo vodimo po udjelu prekarnog rada (8,4 posto, naspram europskog prosjeka od svega 2,3 posto), jučer objavljeno istraživanje o kvaliteti života u Europskoj uniji pokazalo je i da imamo daleko najnižu razinu ravnoteže radnog i privatnog života. Štoviše, podaci pokazuju da je među članicama EU upravo Hrvatska doživjela najveće pogoršanje u posljednjih deset godina. U znatno većoj mjeri nego građani bilo koje druge članice, hrvatski su radnici nakon posla preumorni za obavljanje kućanskih poslova, te zbog vremena provedenog na poslu imaju poteškoća u ispunjavanju obiteljskih obaveza.

Ovi podaci podsjećaju da visina plaće nije jedini faktor koji utječe na kvalitetu radnog mjesta. Sigurnost radnog mjesta, mogućnost pomirenja radnog i privatnog života, zdravi i sigurni uvjeti rada, postupanje s radnicima s poštovanjem i uvažavanjem, mogućnost učenja i napredovanja temeljenog na radu i zaslugama, poštivanje radnih prava u praksi, pa i sloboda sindikalnog organiziranja i djelovanja, samo su neke od odrednica kvalitetnih radnih mjesta, kakvih u Hrvatskoj nedostaje. U potrazi za njima hrvatski radnici napuštaju svoju domovinu, a oni koji ostaju sve se teže odlučuju na zasnivanje obitelji i roditeljstvo. Bez kvalitetnih radnih mjesta, i dostojanstvenog rada, ne može biti ni socijalne pravde, a ni demografskog oporavka.

Jednake mogućnosti i pristup tržištu rada, pravedni radni uvjeti, te socijalna zaštita i uključenost načela su na kojima se temelji Europski stup socijalnih prava, što su ga na socijalnom sastanku na vrhu u Göteborgu, u studenome 2017., proglasili čelnici EU-a, a među njima i predsjednik Vlade RH. Načela su usvojena, ciljevi postavljeni, a zvona zvone na uzbunu.
 

Iz medija:

SSSH u povodu Svjetskog dana socijalne pravde: Bez kvalitetnih radnih mjesta nema socijalne pravde _civilnodrustvo.hr

PORUKA IZ SSSH-A Bez kvalitetnih radnih mjesta nema socijalne pravde _direktno.hr

Svjetski dan socijalne pravde: Bez kvalitetnih radnih mjesta nema socijalne pravde _libela.org

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom