SSSH

PočetnaVijestiZa medijePriopćenja za javnostSSSH: Dosta je rezova radničkih prava u kulturi!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH: Dosta je rezova radničkih prava u kulturi!

Zagreb, 2. veljače 2019. - SSSH je uputio pismo potpore umjetnicima i radnicima u kulturi koji, okupljeni u inicijativu „Dosta je rezova“, zahtijevaju pravo na rad po mjeri čovjeka.

- Javno financiranje kulture mora svima u sektoru jamčiti minimum sigurnosti i stabilnosti, mogućnost da od svog rada žive te da se za svoja prava organiziraju i bore. Rezovi u kulturi predstavljaju još jedan od niza udaraca na radnička prava u Hrvatskoj te stoga pozivamo na solidarnost i ustrajanje u borbi do ispunjenja zahtjeva. Kvalitetna radna mjesta za sve možemo izboriti samo svi zajedno, navodi se, među ostalim, u pismu, te dodaje:

Kultura je temelj društva; ona gradi identitet, svijest i savjest, doprinosi materijalnoj i nematerijalnoj dobrobiti Hrvatske, a osim toga ima i iznimnu ekonomsku vrijednost. No, ljudi koji stvaraju hrvatsku kulturu, rade u izrazito neprimjerenim uvjetima rada, posebice umjetnici na nezavisnoj sceni i freelanceri, koji nemaju stalno zaposlenje ni redovna primanja.

Podsjećamo da se pristupanjem Europskom stupu socijalnih prava, u čijem su temelju pravedni radni uvjeti te dobre i sigurne plaće, Hrvatska obvezala osigurati posebnu zaštitu prekarnim radnicima, onima koji rade u nesigurnim oblicima rada, na ugovorima na određeno, na ugovorima o djelu, autorskim ugovorima. A to su radnici koji su u sektoru kulture najzastupljeniji i najugroženiji.

Sektor kulture godinama je marginaliziran rezovima i sramotno niskim proračunskim izdvajanjima. Sustav financiranja je urušen, a dodjeljivanje potpora umjetnicima netransparentno, bez kriterija i evaluacija. Sustav karakterizira i izostanak strategije, a klijentelizam, kao i političko kadroviranje i odlučivanje, degradirali su ga i destablizirali do krajnjih granica.

Primjeren razvoj kulture i uvažavanje njezine društvene vrijednosti moguć je jedino nužnim povećanjem proračuna za kulturu te omogućavanjem njenog autonomnog razvoja bez uplitanja kapitala i politike sa željom isključivog izvlačenja materijalne koristi. Stoga podržavamo zahtjeve inicijative „Dosta je rezova.“

Vidimo se na prosvjedu u ponedjeljak, 4. veljače, u 15 sati, ispred Ministarstva kulture. 
 

Iz medija:

SSSH podržao umjetnike: Dosta je rezova radničkih prava u kulturi _tportal.hr

SSSH: Dosta je rezova radničkih prava u kulturi _nacionalno.hr

SSSH: Dosta je rezova radničkih prava u kulturi _h-alter.org

 

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom