SSSH

PočetnaVijestiZa medijePriopćenja za javnostSSSH o Svjetskome danu socijalne pravde: Vratiti zakonsko rješenje o odlasku u mirovinu sa 65 godina

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH o Svjetskome danu socijalne pravde: Vratiti zakonsko rješenje o odlasku u mirovinu sa 65 godina

Zagreb, 20. veljače 2019. - Hrvatska je društvo u kojemu ne vlada socijalna pravda. Radnička prava se u javnom prostoru ne cijene, a u praksi često ne poštuju. Dostupnost obrazovanja i zdravstvene zaštite snažno ovisi o imovinskom statusu. Borba protiv siromaštva, suzbijanje diskriminacije i jednakost svih građana pred zakonom ciljevi su u koje se svaka vlast zaklinje, ali na njihovoj provedbi ne radi.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde, 20. veljače, Savez samostalnih sindikata Hrvatske zahtijeva od Vlade RH dosljednost u provođenju vlastitog Programa rada za mandat 2016. – 2020. koji je, čini se, zaboravljen odmah nakon što je usvojen. Kao glavni cilj, taj je program postavio „ostvarenje vizije napredne i uspješne Hrvatske, prosperitetne i uređene države jednakih mogućnosti za sve koji svojim radom žele zajednički prosperitet“. „Društvena pravednost i solidarnost“ navedeni su kao jedan od četiri temeljna cilja. 

Nedavno usvojena tzv. mirovinska reforma samo je jedan od primjera nedosljednosti i izostanka političke volje za rad na ostvarenju proklamiranih ciljeva. Dok u Programu rada Vlade piše da će se „omogućiti dobrovoljni ostanak na tržištu rada i nakon 65. godine“, Vlada je umjesto toga odlučila onemogućiti odlazak u mirovinu prije 67. godine.

- Društvo koje ozbiljno shvaća socijalnu pravdu nastoji stvoriti jednake mogućnosti za sve građane, u svim područjima života.  Jednakih mogućnosti za ostvarenje dostojanstvenog života tijekom radnoga vijeka i u starosti u Hrvatskoj NEMA, jer NEMA ni jednake kvalitete života niti jednakih radnih uvjeta! Podizanje dobi za odlazak u mirovinu iznad 65 godina u Hrvatskoj je nerealno i diskriminirajuće. Očekivani životni radni vijek u Hrvatskoj još uvijek je za tri godine kraći od prosjeka Europske unije, a očekivano trajanje života u zdravlju nakon 65. godine života čak je upola kraće od prosjeka Europske unije. Stoga bi u potpunosti trebalo napustiti zakonske odredbe o podizanju dobi i vratiti se zakonskom rješenju o odlasku u mirovinu sa 65 godina!, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iz medija:

Svjetski dan socijalne pravde: Sindikati traže vraćanje odlaska u mirovinu sa 65 godina _tportal.hr

 

Zašto ste potpisali za referendum #67jepreviše?

Zato što smatram da je to pitanje o kojem moramo imati pravo izjasniti se na referendumu.
Zato što mislim da rad do 67 nije moguć.
Zato što je penalizacija previsoka i nepravedna, posebno s obzirom da uglavnom nije izbor radnika.