SSSH

PočetnaVijestiZa medijePriopćenja za javnostSSSH pozdravlja spremnost Vlade da uvaži argumente

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

SSSH pozdravlja spremnost Vlade da uvaži argumente

Zagreb, 16. listopada 2019. - Savez samostalnih sindikata Hrvatske pozdravlja odluku Vlade RH o povlačenju šest zakona iz područja radnih odnosa iz hitnog postupka kao i najavu da će navedene zakonske prijedloge Vlada dodatno razmotriti sa socijalnim partnerima te ih potom uputiti u redovnu proceduru.

Podsjećamo kako je Savez samostalnih sindikata Hrvatske u otvorenom pismu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, istaknuo kako bi bilo racionalno i odgovorno odustati od usvajanja izmjena ovih zakona u hitnom postupku, te kako je potrebno provesti prethodnu procjenu učinaka propisa i, prema potrebi, predvidjeti prijelazno razdoblje primjene za sve ili pojedine djelatnosti.

U pismu upućenom 4. listopada, također smo istaknuli da je pri cjelovitom sagledavanju mogućih rješenja za ostvarivanje dogovorenih ciljeva potrebno razmotriti i samu opravdanost zakonske norme o automatskom prekidu radnog odnosa zbog toga što je radnik navršio određenu dob, odnosno stekao uvjete za mirovinu. Naime, u većini zemalja članica Europske unije ne postoji zakonska odredba o automatskom prekidu radnog odnosa zbog dobi i/ili stjecanja uvjeta za mirovinu, dok se u nekima, poput Poljske, Austrije i Slovenije to čak smatra izravnom diskriminacijom radnika na osnovu dobi.

Želimo vjerovati kako je Vlada ovako postupila „pod teretom argumenata“ odnosno da je spremna buduće propise donositi i mijenjati  kroz dijalog  jer samo takav pristup jamči njihovu kvalitetu i održivost.

Podupirući nastojanje države da onima koji mogu i žele omogući dulji ostanak u svijetu rada, SSSH još jednom ističe da će ovakav pristup, uz bolje promišljanje točnog načina i tijeka njegovog uvođenja, tražiti i modernizaciju sustava socijalne sigurnosti kao i razvoj mehanizama za primjenu Europskog stupa socijalnih prava. Na tome Savez samostalnih sindikata Hrvatske već sustavno radi.


 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom