SSSH

PočetnaVijestiŽenska sekcijaNećemo zaboraviti 8+8+8!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Nećemo zaboraviti 8+8+8!

Zagreb, 8. ožujka 2014. -  Novi Zakon o radu mora pasti! Demontažu socijalne države nećemo prihvatiti! Želimo živjeti od svojega rada, ne želimo dobiti otkaz ako smo trudne, želimo vlastitim radom osigurati mirovinu dostojnu čovjeka. Ne želimo raditi 60 sati tjedno, živjeti u konstantnom strahu da nam se ugovor na određeno neće produžiti i da ćemo živjeti na ulici – poručile su sudionice današnjeg marša što su ga povodom Međunarodnog dana žena, pod nazivom „8. Mart – Nećemo zaboraviti  8+8+8!“ organizirale Ženska mreža Hrvatske, Ženske sindikalne grupe (Ženska sekcija SSSH, Odbor žena NHS-a i Žene HURS-a) i Ženska fronta za radna i socijalna prava.

Okupile su se ispred Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, u Zvonimirovoj ulici, odakle su u povorci, krenule put Trga bana Josipa Jelačića, svojeg krajnjeg odredišta. Mjesto polaska nije slučajno, jer ministar rada i mirovinskog sustava tvrdi kako će fleksibilizacija radnog zakonodavstva smanjiti broj nezaposlenih. Prosvjednim  maršom se željelo  upozoriti kako će se dogoditi upravo suprotno, a osobito će biti ugrožene žene i osjetljive društvene skupine. Kako napomenuše, pred nama je raspad sustava socijalne sigurnosti i solidarnosti, a to se ne može zaustaviti deregulacijom i nesigurnim radom, već poticanjem investicija i efikasnom upravom.

         

 

               
           
Naziv  marša slogan je radničkog pokreta još iz 1886. godine. Baš kao te davne godine, žene su ponovno prisiljene boriti se za davno postignuta prava na 8 sati rada, 8 sati odmora / rekreacije / kulturnog uzdizanja / sporta / učenja / druženja s obitelji i prijateljima i  8 sati sna. Slogan radnika u Hrvatskoj te 1886. godine  bio je „Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi“. I današnji radnici žele živjeti kao ljudi.

Prevladavala je ljubičasta boja. Brojni transparenti bili su napisani na ljubičastoj tkanini, a sudionici marša na svojim su jaknama i kaputima nosili ljubičaste rukave. Sve u spomen na radnice koje su ubijene 1886. godine u  Chicagu, a čija su mrtva tijela bila zamotana u ljubičaste plahte. Borile su se za osmosatni radni tjedan…

Svojim kolegicama, prijateljicama… pridružili su se i njihove kolege, prijatelji…


Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom