SSSH

PočetnaVijestiŽenska sekcijaNema tolerancije na nasilje! Šutnja nas neće zaštititi!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Nema tolerancije na nasilje! Šutnja nas neće zaštititi!

Zagreb, 26. studenoga 2020. – Nema tolerancije na nasilje! Šutnja nas neće zaštititi! - glavne su poruke jučerašnjeg online razgovora što ga je pod nazivom Nasilje nad ženama na radnom mjestu u vrijeme epidemije organizirala Ženska sekcija SSSH povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenoga.

O nasilju na radnom mjestu, kao obliku društveno neprihvatljivog ponašanja kojime se krše temeljna  ljudska prava i sloboda svakog čovjeka „razgovarali su“  Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske i potpredsjednica Ženske sekcije SSSH, Emina Ibrahimi, predsjednica Ženske sekcije SSSH (Sindikat turizma i usluga Hrvatske) i članica Ženske sekcije SSSH Mirela Vidaković (Sindikat trgovine Hrvatske), te Kristijan Kevešević, zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Kako se moglo čuti, riječ je o problemu o kojemu je potrebno otvoreno i javno svakodnevno govoriti, osvijestiti i senzibilizirati društvo. Važno je prepoznavanje i prijavljivanje problema odnosno razumijevanje nasilja kao oblika diskriminacije žena. Važno je zaustavljanje ignoriranja i umanjivanja nasilja nad ženama, a posebice tretiranja nasilja kao privatnog problema žena, jer u mnogim slučajevima nasilje ostaje u privatnoj sferi. Mnoge žrtve rodno utemeljenog nasilja ne prijavljuju nasilje zbog osjećaja bespomoćnosti ili čak iz straha da će ih društvo osuđivati više nego inače.

Da su žene najčešće žrtve nasilnoga ponašanja na radnome mjestu govore brojna iskustva, a tome u prilog ide i obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. kada je tijekom brakorazvodne parnice muž usmrtio svoju suprugu i njezinu odvjetnicu, te sutkinju, a ranio zapisničarku.

Pojava epidemije, zaključavanje gospodarstva, povećana izolacija, strah od bolesti i gubitka posla, povećali su stres u životu i na radnom mjestu, te, najčešće radnice, dodatno izložile nasilju. U takvim uvjetima organizam se  troši puno više nego u normalnim vremenima. Mnogi poslodavci  očekuju i veće poslovne rezultate, nameću veće norme, a sve zbog opstanka na tržištu. Sve je više i rada od kuće i problemi koji se javljaju kod takve organizacije rada dovode do novih oblika nasilja.

Usporedba podataka Ministarstva unutarnjih poslova iz prvih šest mjeseci prošle godine i prvih šest mjeseci ove godine ukazuje na porast kaznenih djela  nasilja u obitelji za više od 40 posto. Pritužbe koje je zaprimala Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova također upućuju  na povećanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, i u smislu učestalosti i u smislu težine kaznenih djela.

Na žalost, nasilje je duboko ukorijenjeno u svim sferama društva. Okolnosti epidemije COVID-19 dodatno su pogoršale situaciju. Nužno je međusobna suradnja svih relevantnih dionika u suzbijanju i odgovarajućem sankcioniranju nasilja, a i sindikati mogu i trebaju imati svoju ulogu u tome.

Detaljnije o problemu nasilja nad ženama na radnom mjestu u vrijeme koronakrize i online razgovoru pročitajte u prosinačkom broju glasila SSSH Sindikalna akcija.

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom