SSSH

PočetnaVijestiŽenska sekcijaPrav(d) za žene!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Prav(d) za žene!

Zagreb, 8. ožujka 2018.  -  Bolje praćenje primjene radnog i socijalnog zakonodavstva, borba za sigurnije oblike rada za sve, jer će s suprotnome širenje prekarnog rada uzrokovati postepenu eroziju razine radnih prava svih radnika, zaustavljanje trenda rasta udjela atipičnih ugovora o radu, usklađivanje privatnog i poslovnog života, osiguranje teritorijalne i cjenovne dostupnosti javnih servisa, donošenje mehanizama za provođenje postojećih zakonskih odredbi vezanih za ravnopravnost spolova, uključujući kazne za one koji se ne pridržavaju zakona, smanjivanje društvene nejednakosti kolektivnim ugovorima, jednaka plaća za rad iste vrijednosti, … neka su od rješenja problema ravnopravnosti spolova spomenuta tijekom okruglog stola Prav(d)a za žene, što ga je u Radničkom domu organizirao SSSH povodom Međunarodnog dana žena.

 

Kako se moglo čuti, iako smo dio Europske unije, čija je jednakost između žena i muškaraca jedna od temeljnih vrijednosti, žene u Hrvatskoj, su, globalno gledano, zastupljenije u tradicionalno prekarnim sektorima, te izloženije prekarnom radu od muškaraca i nižim plaćama, smanjen im je pristup socijalnoj sigurnosti i sl. Zbog cjeloživotne diskriminacije sve veći broj umirovljenica živi ispod linije siromaštva. Nisu lišene ni nasilja na radnom mjestu.

Zbog svega toga, SSSH, kao član, podržao je i priključio se kampanji ITUC-a  za usvajanjem Konvencije MOR-a protiv nasilja na radnom mjestu temeljem spola.

 

 

 

Povodom Međunarodnog dana žena, europski sindikati, među kojima i SSSH, zatražili su i  brzo donošenje Direktive o usklađivanju privatnog i poslovnog života.

 

 

 

 

 

 

 

 

Božica Žilić, predsjednica Ženske sekcije SSSH i predsjednica SOMK-a, prezentirala je položaj radnica u Hrvatskoj danas, konstatirajući kako muškarac u Hrvatskoj godišnje prosječno zaradi oko 10.400 kuna bruto više od žene!

Sunčica Brnardić, pravna savjetnica SSSH, problematizirala je porast prekarnih, atipičnih oblika zapošljavanja koji su nesigurni, slabije plaćeni, sigurnosno i zdravstveno rizičniji od standarnog oblika zapošljavanja. Hrvatska je europski prvak po udjelu prekarnog rada. Među prekarnim radnicima dominantno su zastupljene žene.

A u sektoru trgovine inspekcija rada kroz godinu iskontrolira svega pet posto poslodavaca. Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske i dopredsjednica Ženske sekcije SSSH, istakla je veliku maštovitost poslodavaca u kršenju zakonskih prava radnika u trgovini i zato treba mijenjati zakonske propise koji su se pokazali potpuno neučinkoviti.

-  Potrebno je povećati stope zaposlenosti žena na 75 posto (sada 50 posto) i starijih radnika na 60 posto (sada 40 posto)  poručila je, među ostalim, Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske i dopredsjednica Ženske sekcije SSSH.

- Naša je obveza i misija da tijekom naših aktivnosti daleko više štitimo žene i sve druge ranjivije skupine na tržištu rada, a to možemo i moramo kroz kolektivne ugovore, socijalni dijalog, pa i štrajkove i prosvjede, ako su  potrebni, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel, poručujući kako pitanje pravde za žene i sve radnike moramo graditi svaki dan.

O temi:

Siromaštvo ima lice žene _radnicki.org

Vezane vijesti:

Žene na tržištu rada nemaju mogućnost pravednog napredovanja, niti su nagrađene za svoj rad _sssh.hr

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom