SSSH

PočetnaVijestiŽenska sekcijaŽene protiv bijede

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Žene protiv bijede

Zagreb, 8. ožujka 2017. – Kako bi upozorile na teške socijalno-ekonomske uvjete u kojima žive žene svih dobi u Hrvatskoj,  aktivistice Ženske mreže Hrvatske, ženskih sindikalnih grupa SSSH, NHS-a i HURS-a te udruge Roda organizirale su danas, na Međunarodni dan žena, protestnu akciju pod nazivom Žene protiv bijede.

- Tražimo socijalnu pravdu. Nećemo dozvoliti daljnje urušavanje ženskih ljudskih prava. Tražimo da vlada prestane kršiti ustavne odredbe, zakone i međunarodne dokumente koje je dužna provoditi, poručile su.

Okupile su se ispred Radničkog doma, a potom autobusom označenom transparentima „8. mart – dan ženskog otpora“ i „Žene protiv bijede“  krenule do svojim destinacija - Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gdje su predale svoje zahtjeve. Jedina ministrica koja je izašla među prosvjednike i porazgovarala s njima bila je ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić, koja je, među ostalim, ustvrdila kako će sigurno uskoro doći do sastanka čija će tema biti današnji zahtjevi prosvjednika.

Svako je ministarstvo dobilo specifične zahtjeve.

Od Ministarstva znanosti traži se uvođenje obveznog školovanja do kraja srednje škole, uvođenje privremenih posebnih mjera poticanja žena i muškaraca na odabir netradicionalnih područja obrazovanja i karijere te njihovu sustavnu evaluaciju, uklanjanje iz sadržaja udžbenika diskriminirajućih rodnih stereotipa i homofobnih sadržaja…

Od Ministarstva rada traži se uvođenje rodno osviještene politike kojom bi se regulirale mjere na tržištu rada i jačanje nastojanja uklanjanja kako horizontalne tako i  vertikalne rodne segregacije prema zanimanjima, usvajanje mjera provedbe načela jednake plaće za rad jednake vrijednosti te smanjenje i ukidanje jaza u plaćama između žena i muškaraca, dosljedno provođenje zakona koji određuje kako su nesigurni oblici rada iznimka, a ne pravilo, ukidanje eksploatacije radnika programima stručnog osposobljavanja i ukidanjem stalnih sezonaca…

Od Ministarstva  za demografije traži se žurno ratificiranje istanbulske Konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, osiguranje adekvatnih, sigurnih i autonomnih sredstava za skloništa i usluge podrške i savjetovanja žrtvama nasilja nad ženama, hitno uvođenje socijalne naknade za starije od 65 godina bez ostvarenog prava na mirovinu, uvođenje hospicije u svim županijama, vođenje registra ugovora o doživotnom uzdržavanju i ukidanje dosmrtnog uzdržavanja…

Nakon obilaska ministarstava okupile su se na Trgu bana J. Jelačića gdje su javno pročitale zahtjeve upućene ministarstvima.

- Na razini Europske unije prosječne razlike u plaći između spolova iznose 16,3 posto. U Hrvatskoj su te razlike 7,4 posto. Dugoročno, razlike se tijekom ženine karijere akumuliraju, te rezultiraju još većom razlikom u mirovinama. Žene su stoga veće žrtve siromaštva u starosti od muškaraca. SSSH, kao članica Europske konfederacije sindikata, poziva na razbijanje staklenih zidova i stropova koji segregiraju muškarce i žene u različite profesije, te na postizanje veće rodne jednakosti na tržištu rada, poručila je, među ostalim, predsjednica Ženske sekcije SSSH Božica Žilić.

 

Iz medija:

U protestnoj akciji "Žene protiv bijede" aktivistkinje obišle ministarstva _vijesti.hrt.hr

Žene protiv bijede u Hrvatskoj _balkans.aljazeera.net

'Žene protiv bijede': Prosvjed aktivistica u povodu Dana žena _24sata.hr
 

Vezane vijesti:

O ženskim pravima u Otvorenom _sssh.hr

 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom