SSSH

PočetnaVijestiŽenska sekcijaŽene protiv bijede - protestna akcija povodom Dana žena

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije

Žene protiv bijede - protestna akcija povodom Dana žena

Zagreb, 2. ožujka 2017. - Aktivistice Ženske mreže Hrvatske, ženskih sindikalnih grupa SSSH, NHS-a i HURS-a te udruge Roda organiziraju protestnu akciju povodom Međunarodnog dana žena, u srijedu, 8.  ožujka  2017. godine, pod nazivom Žene protiv bijede.

Akcija započinje okupljanjem pred Radničkim domom, Zagreb, Krešimirov trg br. 2, u 9,00 sati, odakle se, u posebno organiziranom autobusu, kreće pred Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gdje će održati kratke govore i predati zahtjeve.

Akcijom se upozorava na teške socijalno-ekonomske uvjete u kojima žive žene svih dobi u Hrvatskoj gdje 96 posto novozaposlenih žena dobiva ugovore na određeno vrijeme, gdje su žene izložene seksualnom zlostavljanju, uznemiravanju i ucjenjivanju na radnome mjestu, gdje sve veći broj umirovljenica živi ispod linije siromaštva, gdje žene primaju manju plaću za jednaki rad, gdje nije osiguran dovoljan broj jaslica i vrtića, gdje država na žene prebacuje obavezu brige i skrbi za najosjetljivije skupine, gdje se ženama uskraćuju reproduktivna, seksualna i prava na besplatnu zdravstvenu skrb, gdje žene nisu zaštićene od nasilja i gdje su žene izložene sustavnoj diskriminaciji.

Traži se socijalna pravda. Neće se dozvoliti daljnje urušavanje ženskih ljudskih prava. Traži se da vlada prestane kršiti ustavne odredbe, zakone i međunarodne dokumente koje je dužna provoditi.

Nakon obilaska ministarstava okupit će se na Trgu bana J. Jelačića u 12,00 sati.

Tamo će javnost obavijestiti o upućenim zahtjevima ministarstvima te vas pozivaju da se okupimo u što većem broju kako bismo svi zajedno upozorili na sve veće žensko siromaštvo i ukazale na odgovornost Vlade RH. 

Što je najveći problem na području radnoga vremena?

Neplaćeni prekovremeni rad
Nemogućnost utjecaja na radno vrijeme
Rad nedjeljom