SSSH

PočetnaKampanjeZavršene kampanje

Završene kampanje

Predizborna platforma SSSH 2015. - Za Hrvatsku zadovoljnih ljudi

Savez samostalnih sindikata Hrvatske u rujnu 2015. godine usvojio je Predizbornu platformu SSSH 2015.  pod nazivom  „Za Hrvatsku zadovoljnih ljudi“.

Temeljni cilj Platforme bio je iznijeti zahtjeve i očekivanja hrvatskih radnica i radnika od idućeg saziva Sabora i Vlade i tako nametnuti radno-socijalne teme za raspravu tijekom predizborne kampanje. Poruka političkim strankama i koalicijama bila je kako hrvatski radnici više ne žele slušati uobičajena opća politička „prepucavanja“, već žele čuti u kom smjeru će se Hrvatska razvijati, kojim mjerama će se poticati otvaranje novih radnih mjesta s ciljem pune zaposlenosti, kako će se povećati prihodi radnika (s učinkom rasta potrošnje i BDP-a), kako će se osigurati pristup obrazovanju, kvalitetnim radnim mjestima te sigurnosti u starosti sadašnjim generacijama mladih radnika, jednom riječju - kako će se Hrvatska razvijati u zemlju zadovoljnih ljudi, a ne zadovoljnih političara i besramno bogatih pojedinaca.

U Platformi smo sustavno i vrlo konkretno opisali novi model društveno-ekonomskog razvoja Hrvatske, s usklađenom ekonomskom i socijalnom komponentom, koji zagovaramo i na ostvarenju kojega  smo spremni aktivno raditi.

Na pojedinačne razgovore o Predizbornoj platformi SSSH pozvali smo stranke i koalicije za koje su istraživanja tijekom proteklih mjeseci pokazivala da imaju šanse ući u Sabor, odnosno sudjelovati u budućoj vlasti. Razgovorima s vodstvom SSSH, održanima tijekom rujna i listopada, odazvalo se ukupno šest stranaka i koalicija – Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) u ime Domoljubne koalicije, Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje (HDSSB), Koalicija rada i solidarnosti, Održivi razvoj Hrvatske (ORaH), Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) u ime koalicije „Hrvatska raste“ te koalicija „Uspješna Hrvatska“. Sve navedene stranke i koalicije, osim Koalicije rada i solidarnosti i koalicije „Uspješna Hrvatska“, također su dostavile i pisana očitovanja na Predizbornu platformu SSSH.

Također smo 16. listopada organizirali tematsku raspravu pod nazivom „Predizborna platforma SSSH i programi stranaka“, kojoj su se odazvali predstavnici SDP-a, HDZ-a, HDSSB-a, ORaH-a i Koalicije rada i solidarnosti.Tijekom održanih razgovora i tematske rasprave, kao i u pisanim očitovanjima koja smo primili, sve navedene stranke i koalicije gotovo u potpunosti su podržale zahtjeve i prijedloge sadržane u Predizbornoj platformi SSSH - sve su se složile da reindustrijalizacija zemlje i postizanje pune zaposlenosti moraju predstavljati prioritet politike buduće Vlade, da se minimalna plaća mora povećati (iako su se isticali različiti iznosi), da je potrebno osigurati provedbu radnih propisa u praksi, kao i suzbiti neisplatu plaća i prekarni rad, te su se založili za jačanje socijalnog dijaloga i industrijske demokracije.

S obzirom na dobivene odgovore i stajališta iznesena tijekom razgovora, SSSH od stranaka odnosno koalicija koje budu obnašale vlast, očekuje da navedenim pitanjima daju prioritet u programu iduće Vlade, te da njihovoj realizaciji pristupe sustavno i ozbiljno, uz uvažavanje stavova SSSH, odnosno radnica i radnika koje sindikati udruženi u SSSH predstavljaju. Tijekom posljednjih 25 godina SSSH se pokazao odgovornim društvenim akterom, vodeći računa o široj slici i dugoročnim posljedicama, te uvažavajući objektivne društvene i ekonomske prilike. Krajnje je vrijeme da i političari to prepoznaju i počnu uvažavati argumentirana stajališta i zahtjeve SSSH.
Od samog početka mandata iduće Vlade SSSH će budno pratiti svaki njen korak tražeći da održi riječ danu tijekom predizborne kampanje. Predizborna platforma SSSH bit će temeljni dokument u definiranju našeg rada i aktivnosti na području javnih politika, a za provedbu u njoj sadržanih zahtjeva zalagat ćemo se i boriti dijalogom i pregovorima ali  i prosvjedima i drugim industrijskim akcijama, ako i kada to bude potrebno.

Političke stranke napokon moraju početi ozbiljno provoditi vlastite programe, kao i obećanja dana biračima tijekom predizbornih kampanja. SSSH će, kao odgovoran društveni akter koji predstavlja interese hrvatskih radnica i radnika, nastaviti zahtijevati da političke elite odnosno nositelji vlasti postanu odgovorni prema građanima i građankama koji su ih izabrali. No to je cilj u kojem možemo uspjeti samo svi zajedno, odnosno ako svatko od nas, članica i članova sindikata, da svoj doprinos borbi za pravedno društvo zadovoljnih ljudi, ali i za odgovornu, transparentnu i učinkovitu vlast. Taj doprinos dajemo izlaskom na izbore, ali i našim ponašanjem u vremenu između izbora – sudjelovanjem u sindikalnim i građanskim akcijama.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske stoga poziva sve članice i članove udruženih sindikata da svakako izađu na izbore i daju svoj glas političkoj opciji u čiji program, sposobnost, poštenje i iskrenost u namjeri ostvarenja uspješne i pravedne Hrvatske, najviše vjeruju. Za opće pravo glasa dugo smo se borili, ono je pravo svake građanke i građanina ali je i odgovornost.

Međutim, naše sudjelovanje u političkim odlukama i upravljanju zemljom ne završava izlaskom na izbore. Nakon izbora naš pravi posao zapravo tek počinje. Pozivamo sve članice i članove sindikata, kao i sve građanke i građane Hrvatske, da zajedno s nama, iz dana u dan, sudjeluju i daju svoj doprinos borbi za pravednije i uspješnije društvo – Hrvatsku zadovoljnih ljudi!

Praznik rada, 1. svibnja 2015.

Tražimo pokretanje industrije, očuvanje radnih mjesta, socijalni dijalog, pokretanje poljoprivrede, modernizaciju rafinerija nafte Sisak i Rijeka…neke su od poruka koje su se mogle čuti tijekom  središnjeg prvosvibanjskog prosvjeda, što su ga u Sisku, gradu pobjeda, na prostoru Velikog Kaptola, 1. svibnja 2015. godine, pod motom „ZA spas industrije i radnih mjesta“ zajednički organizirale sve sindikalne središnjice SSSH, NHS, MHS, HURS i URSH.

Tradicionalni prvosvibanjski grah nisu dijelili, već su odlučili sredstva koja bi bila namijenjena u tu svrhu preusmjeriti i pomoći SOS Dječjem selu Lekenik.

ZA spas industrije i radnih mjesta _sssh.hr

Počast poginulima _sssh.hr

Sindikati bez granica _sssh.hr

 

Međunarodni praznik rada, 1. svibnja _2014. - Zajedno za 8+8+8

Središnje mjesto ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja, NHS-a, SSSH, MHS-a i HURS-a, bila je zagrebačka Radnička ulica, koja je nekada bila središte industrije. Danas se tek prisjećamo imena - Katran, Chromos boje i lakovi, ZIA, TLOS,  Pobjeda tekstil, Zora, Elektrode, ATM, Kožara...Na spomen na sve te tvornice i bivše radnike koji su tamo radili, duž Radničke, od kružnog toka, blizine sadašnjeg sjedišta Hrvatske udruge poslodavaca, pa do Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, paljeni su lampaši.

Oko 1.500 sindikalista, obučeni u majice boja nacionalne zastave, formirali su u Radničkoj cesti simbolične "tri osmice" koje je milenijskom fotografijom ovjekovječio Šime Strikoman. Naime, davne 1886. godine više stotina radnika diljem SAD-a stupilo je u generalni štrajk zahtijevajući ograničenje radnog dana na 8 sati. Na žalost, borba za "tri osmice" (8 sati rada, 8 sati slobodnog vremena, 8 sati odmora) i danas je aktualna.

Oko 1.500 sindikalista aktualnoj je vlasti uputilo crvene kartone zahtijevajući raspisivanje prijevremenih izbora.

Zajedno za 8+8+8 _sssh.hr

Prvosvibanjski proglas _sssh.hr

"Uštekaj se u sindikat" _sssh.hr

Polaganje vijenca u spomen na poginule hrvatske branitelje _ sssh.hr

Sekcija mladih SSSH: ZAŠTO 1. SVIBNJA OBILJEŽAVAMO PRAZNIK RADA I ŠTO TIME SLAVIMO? _sssh.hr

Natječaj SSSH i Sekcije mladih SSSH „Osmisli prvosvibanjski plakat“ _sssh.hr

Mijenjajte smjer - prosvjed 1.5.2013.

ZAŠTO PROSVJED:

• U Hrvatskoj je gotovo 400.000 nezaposlenih, 85.000 radnika radi bez plaće, iseljavanje mladih je u porastu, a država ne poduzima ništa.
• Zbog promašene politike pada proizvodnja, nestaje industrija i gase se radna mjesta.
• Bogati postaju sve bogatiji, siromašnih je sve više. Sve je više blokiranih računa građana, a politika vodi u produbljivanje ovoga jaza.
• Slomljeno je kolektivno pregovaranje, ubijen je socijalni dijalog, a socijalno partnerstvo pretvoreno u socijalno neprijateljstvo.
• Živciraju ih sindikati, zeleni, znanstvenici, restauratori, referendumi i moć prosudbe vlastitoga naroda – umjesto da okupljaju i mobiliziraju, raspiruju sukobe i svađaju ljude.
• Pokušavaju podijeliti radnike javnog i privatnog sektora, ali ne uspijevaju – umjesto toga, svojom nas politikom spajaju  u zajedničkoj borbi!


TRAŽIMO
Potpuno novu ekonomsku politiku i pravo na rad
Očuvanje socijalne države
Pravednost, jednakost i solidarnost


• Gospodarsku politiku koja otvara, a ne zatvara radna mjesta, koja pokreće proizvodnju. 
• Privlačenje investicija učinkovitom javnom upravom, a ne smanjivanjem plaća i prava radnika.
• Prestanak privatizacije javnih dobara i prirodnih resursa – ona pripadaju nama, našoj djeci i djeci naše djece....

• Dostupno liječenje svima, dostupno obrazovanje svima, dostupnu skrb za sve stare i nemoćne, dostojnu pomoć siromašnima i nezaposlenima.  

• Oporezivanje bogatih i banaka, poticanje rasta plaća i mirovina.
• Sprječavanje neisplate plaća za obavljeni rad.      
• Prestanak zapošljavanja podobnih – i otvorena vrata za voljne i sposobne.
• Vraćanje radnicima javnog sektora prava koja su im silom oteli – njihov status rješavati  pregovorima, a ne jednostranim odlukama i zakonima.
• Borbu protiv nezaposlenosti mladih i pravo na dostojanstveni rad umjesto ponižavajućeg „volontiranja“ za 1.600 kuna.
• Poštovanje kolektivnih ugovora i sporazuma od strane države radi primjera privatnom sektoru.


Zadnji je čas
MIJENJAJTE SMJER!

Pozivamo članove sindikata i sve građane da se pridruže prosvjedu na Međunarodni praznik rada 1. svibnja 2013.

Prosvjedni skup održat će se na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu s početkom u 12:00 sati.

Glas na izborima za Europski parlament – glas za socijalnu Hrvatsku u socijalnoj Europi!

Zagreb, 11. travnja 2013. - Nastojeći tijekom kampanje za izbor hrvatskih članova Europskog parlamenta (EP) potaknuti raspravu o aspektima europskih politika koji su ključni za radnike, Savez samostalnih sindikata Hrvatske se 21. ožujka o.g. obratio svim kandidacijskim listama. Izložili smo im ciljeve koje sindikati smatraju bitnima u svojoj borbi za socijalno pravednu Europu, te nizom konkretnih pitanja zatražili njihove stavove o temama od ključnog interesa za radnike, kao i o tome kako se u EP namjeravaju zalagati za te ciljeve.

Od 28 lista odgovore na pitanja poslalo je njih šest (HDZ/HSP-AS/BUZ, Hrvatski laburisti-Stranka rada, HSS, Glas razuma, SU, Zeleni zajedno), dok su kratko i načelno odgovorile još dvije liste (Hrvatska radnička stranka i Hrast). Zbog malog broja dobivenih odgovora zaključujemo da većina lista koje se natječu na ovim izborima ili ne pridaje veliku važnost pitanjima zaštite radničkih prava na europskoj razini i izgradnje socijalne Europe, ili pak sindikate ne smatra relevantnim akterom za raspravu o ovom pitanju. Ovo smatramo žalosnim u situaciji kad je Europskoj Uniji nužno potrebno smanjivanje neravnoteže između strogo reguliranih pravila zajedničkog tržišta i fiskalne discipline država članica s jedne, te nedovoljne regulative na području zaštite radničkih i socijalnih prava u uvjetima jedinstvenog i liberaliziranog tržišta s druge strane.

Liste koje su poslale odgovore na pitanja izrazile su načelnu podršku ciljevima sindikata, ali i nejednaku razinu poznavanja problematike odluka koje se donose na europskoj razini, raspoloživih metoda djelovanja u Europskom parlamentu, pa same uloge Europskog parlamenta odnosno njegovih članova.

Stoga smatramo važnim još jednom istaknuti da se u Europskom parlamentu ne odlučuje o pitanjima koja se odnose specifično na pojedine članice EU, niti su rasprave u EP učinkovito sredstvo utjecaja na politike i zakone koji se donose na nacionalnoj razini. Naprotiv, u Europskom se parlamentu donose zaista europske odluke, drugim riječima, odluke i pravni akti koji se ne bave pojedinim državama članicama nego utječu na sve njih – stoga Europski parlament nije mjesto gdje će se hrvatski zastupnici boriti za partikularne interese RH, već za općeniti smjer politika EU, ovisno o tome kojoj će se političkoj grupaciji na europskoj razini pridružiti. Budući da u mnogim od dobivenih odgovora prevladavaju stavovi vezani uz nacionalne politike, pozivamo sve kandidate, a posebno one koji će biti izabrani, da u svom budućem radu više pažnje posvete ovoj činjenici i zalaganju za ono što je Europskoj Uniji danas prijeko potrebno – razvoju europskoga političkog prostora, odnosno europske javnosti, u kojoj je nužno širiti prostor raspravi o europskim odlukama među svim zainteresiranim dionicima (uključujući socijalne partnere i civilno društvo u širem smislu na nacionalnoj i europskoj razini), umjesto da se odluke donose iza zatvorenih vrata na sastancima šefova država i vlada.

Na kraju, budući da je svih šest lista u svojim odgovorima izrazilo spremnost na suradnju s hrvatskim sindikatima u pitanjima europske radne i socijalne politike, pozivamo one koji budu izabrani u Europski parlament da ovaj deklarirani stav doista pokažu i u praksi. Savez samostalnih sindikata Hrvatske spreman je surađivati, raspravljati i razmjenjivati argumentirane stavove sa članovima Europskog parlamenta koji u svom radu pokažu interes i zalaganje za izgradnju istinski socijalne Europe, u kojoj će radna i socijalna prava imati barem jednaku važnost kao i pravila jedinstvenog tržišta.

Predizborna platforma Saveza samostalnih sindikata Hrvatske

Savez samostalnih sindikata pripremio je uoči parlamentarnih izbora 2011. godine svoju listu zahtjeva, odnosno očekivanja od stranke ili stranka koje će sastaviti buduću Vladu RH, a vezanih uz radna, socijalna i sindikalna prava, te odgovarajuće javne politike usmjerene na poboljšanje kvalitete života svih građana Hrvatske.


Tijekom predizborne kampanje, SSSH je svoje zahtjeve uputio političkim strankama, očekujući da se o njima nedvosmisleno izjasne, odnosno da njihovi politički programi ponude odgovarajuća rješenja za navedena pitanja. Najznačajnije političke stranke pozvane su također na razgovor s vodstvom SSSH o predizbornoj platformi SSSH i stranačkim programima.


Neposredno pred kraj predizborne kampanje, 22. studenog 2011. godine, SSSH je u suradnji sa Zakladom Friedrich Ebert, u prostoru Tvornice kulture u sklopu Radničkog doma u Zagrebu,  organizirao tradicionalno predizborno sučeljavanje predstavnika političkih stranaka pod nazivom „Političare u Tvornicu“, o temama vezanim uz rad i radnike.


Na osnovu analize stranačkih programa, održanih razgovora s predstavnicima političkih stranaka, te predizbornog sučeljavanja, Predsjedništvo SSSH je 24. studenoga 2011. godine usvojilo preporuku članovima sindikata udruženih u SSSH, pod nazivom „Poziv na promjene!“

Snimka predizbornog sučeljavanja:

Protiv rada bez plaće i isplate plaća bez uplate doprinosa

Prema podacima FINA-e, potkraj 2010. godine u Hrvatskoj je 70.000 radnika radilo, a da im plaća nije bila isplaćivana na vrijeme i na zakonit način (s istodobnom uplatom doprinosa). Prema podacima sindikata udruženih u SSSH, u isto je vrijeme utvrđeno da sindikati udruženi u SSSH djeluju u 73 tvrtke, koje zajedno zapošljavaju 9.300 radnika kojima poslodavci nisu redovno isplaćivali plaće i/ili uplaćivali pripadajuće doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Stoga je SSSH u siječnju 2011. g. pokrenuo kampanju „SSSH protiv rada bez plaće i isplate plaća bez uplate doprinosa“, usmjerenu prema Vladi RH, poslodavcima i radničkim predstavnicima kod poslodavaca, kako bi se riješio problem poduzeća u kojima se plaće ne isplaćuju redovno i na zakonit način, ali i da se pronađe dugoročno rješenje koje će onemogućiti ponavljanje takve prakse u budućnosti. SSSH se zalaže za uspostavu jamstvenog fonda iz kojega bi se isplaćivale plaće radnicima u situaciji kad poslodavac ne isplaćuje plaću redovito (u slučaju njegove insolventnosti i sl.).

Pozivamo svakog pojedinog člana/radnika da u Poreznoj upravi provjeri uplaćuje li poslodavac redovito doprinos za mirovinsko osiguranje, a oni koji su u II. stupu mogu provjeriti uplatu doprinosa putem interneta (www.regos.hr). Prethodno je potrebno u najbližoj poslovnici FINA-e osobno podići PIN (uz predočenje osobne iskaznice ili putovnice ili vozačke dozvole) koji će vam omogućiti ulaz u vaše osobne podatke.

SSSH poziva radnike čiji poslodavci ne isplaćuju plaće, a u tvrtki nemaju organiziran sindikat u koji bi se učlanili, da se jave u SSSH na telefon broj: 01 / 46 55 013 radi evidentiranja problema i prijave Državnom inspektoratu. Neisplatu neto plaća radnici  mogu prijavljivati i na besplatni telefon Porezne uprave 0800 1001.

SSSH  djeluje istodobno na tri razine:
1. prema državnim institucijama,
2. prema poslodavcima,
3. prema radničkim predstavnicima kod svakog poslodavca.

Zahtjevi SSSH prema Vladi RH:
- Tražimo dosljednu primjenu važećih, ali i donošenje novih mjera za rješavanje problema nelikvidnosti, jer sadašnje ne postižu efekte;
- Statističke podatke o neisplati plaća i/ili neuplati doprinosa učiniti javno-dostupnima;
- Omogućiti sindikatu da, u ime svojih članova, traži (i dobije) podatke o (ne)uplati doprinosa (ali i drugih obveza kojih je obveznik plaćanja radnik, a obveznik obračuna i uplate poslodavac);
- Hitno uspostaviti koordinaciju Ministarstva financija/Porezne uprave, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva rada, Državnog inspektorata i drugih relevantnih institucija u borbi protiv ove pojave;
- Dosljedno, nedvosmisleno i bez izuzetaka poštivanje svih zakonskih propisa koji reguliraju obveze istodobne isplate plaća i uplate doprinosa i poreza.

Zahtjevi SSSH prema poslodavcima, udrugama i pojedincima:
- Od HUP-a i drugih poslodavačkih udruga zahtijevamo da se priključe ovim aktivnostima, kako bi spriječili nelojalnu konkurenciju, kako unutar Udruge tako i među poslodavcima na području RH;
- Tražimo da HUP prema poslodavcima uputi pisani zahtjev s obvezom dostavljanja točnih podataka radničkim predstavnicima (radnička vijeća, sindikalni povjerenici u funkciji RV i dr.) o urednoj i točnoj uplati doprinosa radnicima koje zastupaju radnički predstavnici.

Aktivnosti SSSH prema radničkim predstavnicima:
- Čim poslodavac ne isplati plaću (ili ne uplati pripadajuće doprinose), predstavnici radnika ili sami članovi sindikata  trebaju o tome odmah obavijestiti svoj matični sindikat (čiji su članovi).

Radnik (sam ili preko sindikata) na raspolaganju ima sljedeće mogućnosti:
1. Poslodavac koji ne isplati plaću, dužan ju je obračunati i obračun dati svakom radniku – obračun neisplaćene plaće ovršna je isprava kojom se radnik može naplatiti (preko FINA-e);
2. Ako radnik nije dobio plaću, a poslodavac mu nije uručio obračun neisplaćene plaće, treba se odmah javiti Državnom inspektoratu (kazna za poslodavca: od 61.000 do 100.000 kuna) – s obzirom na to da i kazna, u konačnici, ide iz „radničkog džepa“, sindikat u pravilu prema poslodavcu prvo ide s upozorenjem (za poštivanje zakona);
3. Neisplatu plaće radnik može prijaviti i na besplatni telefon Porezne uprave 0800 1001;
4. Protiv poslodavca koji ne isplaćuje plaću sindikat može organizirati štrajk kojemu obvezno prethodi pet dana mirenja (najčešće poslodavac u tome roku isplati plaće);
5. Radnik, zbog neisplaćene plaće, može kao vjerovnik, uz pomoć sindikata, predložiti stečaj poslodavca.
 

Zašto ste potpisali za referendum #67jepreviše?

Zato što smatram da je to pitanje o kojem moramo imati pravo izjasniti se na referendumu.
Zato što mislim da rad do 67 nije moguć.
Zato što je penalizacija previsoka i nepravedna, posebno s obzirom da uglavnom nije izbor radnika.