Za dostojanstveni rad i starost odgojitelja

Zagreb, 14. lipnja 2018. - „ZA dostojanstveni rad i starost - NE radu do 67“ slogan je  pod kojim je Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK), udružen u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), organizirao prosvjede koji su danas istovremeno održani u Zagrebu i Rijeci. Cilj prosvjeda bio je suprotstaviti se podizanju dobi za umirovljenje iznad 65 godina starosti te upozoriti na uvjete rada u predškolskom odgoju i obrazovanju, medijima i kulturi.
Oko 400 zaposlenih u predškolskom odgoju, kulturi i medijima, uz članove drugih sindikata udruženih u SSSH i građane koji su ih došli podržati, prosvjedovalo je na zagrebačkom Trgu sv. Marka. Osim u Zagrebu, prosvjed je paralelno održan i na Jadranskom trgu u Rijeci gdje se okupilo nekoliko stotina prosvjednika.

Prosvjed u Zagrebu

Prosvjedna povorka krenula je od Radničkog doma te stigla do Markova trga. Na transparentima je, uz glavnu poruku prosvjeda, pisalo i "Ne želim na posao ići u peleni i bez zuba", "Rad po mjeri čovjeka - za bolje uvjete rada odgojitelja", "Rad odgojitelja do 67 – šalite se!“, „I odgojitelji žele uživati u svojim unucima", "Poštujte naše znanje - odgojitelji prvi učitelji", „U foteljama možemo do stote“, „Naš rad nije samo igra“.

Okupljenim prosvjednicima na Markovom trgu u govorima su se obratili sindikalna aktivistica Iskra Kojić Mandarić , sindikalna povjerenica Nives Petrić, predsjednik SSSH Mladen Novosel i Božica Žilić, predsjednica SOMK-a.

„Svatko od nas ovdje zna s kojim se zahtjevima struke moramo danas nositi. Svjesni smo da se rapidno pogoršavaju uvjeti rada odgojiteljima, pa se pitamo što to znači za djecu, odgajatelje i društvo. Zahtjevi djece 21. stoljeća ne prate uvjete u kojima danas radimo“, rekla je Iskra Kojić Mandarić.

Sindikalna povjerenica Nives Petrić govorila je o važnosti sindikalne borbe, i svojoj motivaciji koja je proizašla iz nepravde i nepoštivanja radnika, kojima je oduzeto pravo na dostojanstven rad. „Nisam mogla dopustiti da nas "gaze, i zato sam se učlanila u sindikat i aktivnije počela baviti sindikalnim radom“, rekla je Nives.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel poručio je predstavnicima zakonodavne vlasti i izvršne vlasti da podizanje dobi za umirovljenje neće proći u Hrvatskoj. "Nećemo raditi, ma što god netko mislio, do groba nego do godina kada još uvijek možemo uživati u našoj starosti", istaknuo je.

Predsjednica SOMK-a Božica Žilić poručila je ministru rada i mirovinskoga sustava Marku Paviću da na dobrobit hrvatskih građana odustane od "suludih ideja produljenja radnog vijeka", a ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak da ne zaboravi na odgojitelje jer su oni prvi učitelji, od kojih sve kreće.
Premijera Andreja Plenkovića pozvala je da pojača mehanizme nadzora i kontrole nad gradovima i općinama, osnivačima dječjih vrtića, i osigura da se zakoni provode."Zbog toga što oni ne provode zakone naše zdravlje je narušeno, a Vi ste dužni osigurati da to više ne bude", istaknula je Žilić.

Prosvjed u Rijeci

Okupljenim prosvjednicima na Jadranskom trgu govorima su se obratili sindikalna povjerenica Ingrid Čavić i Vesna Majnarić, odgojiteljica te pretpredsjednik SSSH Eduard Andrić.

„Zaposleni u predškolskom odgoju, kulturi i medijima traže pravo na punu starosnu mirovinu sa 65 godina starosti i protiv su bilo kakvog podizanja dobi za umirovljenje iznad te granice. Želimo skrenuti pozornost na naše uvjete rada, našu odgovornost, temelj smo ili prva stepenica u cjelokupnom procesu odgoja i obrazovanja. Protivimo se povećanju penalizacije prijevremenih mirovina. Umjesto toga tražimo ozbiljnu analizu uvjeta rada odgojitelja i njihova učinka na zdravlje. Tražimo izmjene zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju tako da se uspostave mehanizmi koji će osigurati da jedinice lokalne samouprave poštuju i provode državni pedagoški standard“, kazala je na današnjem prosvjedu odgojitelja u Rijeci sindikalna povjerenica SOMK-a Ingrid Čavić.

„Djelatnost koja je povijesno gledano bila Pepeljuga unutar sustava, a tvorcima politike daje moć da se prema struci ponašaju poput maćehe, penje se na prioritetno mjesto širom svijeta. Tvorci politike trebali bi uzeti u obzir našu odgovornost prema djetetu, odgovornost prema roditeljima, obiteljima, odgovornost prema instituciji i suradnicima, prema široj zajednici“, poručila je odgojiteljica s više od 35 godina staža Vesna Majnarić.

Poruke podrške

SOMK je dio europskog i globalnog sindikalnog pokreta te je primio mnoga pisma podrške koja su, između ostalih, poslali kolege i kolegice iz Europske federacije sindikata javnih službi, Međunarodne federacije sindikata javnih službi (PSI) i mađarski Demokratski sindikat zaposlenih u vrtićima (BDDSZ).
„Smatramo kako je ideja da žene rade do dobi od 67 nezamisliva iz nekoliko razloga, kao što je osteoporoza koja je česta bolest među ženama starijima od 45, a koju pogoršavaju mentalni i fizički stres. To pokazuje i naše istraživanje koje smo proveli u Mađarskoj i koje pokazuje da odgojiteljica u vrtiću dnevno podiže 1.200 kg, što odgovara težini Suzuki automobila. Stoga je starijim odgojiteljicama iznimno teško pratiti ritam djece u razvoju koja su puna energije. Roditelji žele kvalitetne usluge i skrb za svoju djecu, što je teško osigurati uz potplaćene radnike i loše uvjete rada“, poručili su iz mađarskog Demokratskog sindikata zaposlenih u vrtićima.
„Međunarodna federacija sindikata javnih službi (PSI), koja predstavlja 20 milijuna radnica i radnika koji pružaju ključne javne usluge u 150 zemalja, iskazuje svoju solidarnost s članicama i članovima Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske i podršku u vašoj borbi za bolja prava i uvjete rada vaših članica i članova.Radnici obavljaju iznimno važan posao pri čemu su izloženi stalnom fizičkom i psihičkom opterećenju, a vlada to mora uvažavati. Ti radnici ne bi trebali čekati do 67. godine starosti kako bi mogli otići u mirovinu“, stajalo je u pismu podrške koje je poslao PSI.

Zahtjevi prosvjeda „ZA dostojanstveni rad i starost: NE radu do 67“ upućeni Vladi i Saboru bili su:
• Tražimo pravo na punu starosnu mirovinu sa 65 godina starosti – protiv smo bilo kakvog podizanja dobi za umirovljenje iznad te granice.
• Protivimo se povećanju penalizacije prijevremenih mirovina, jer odgajatelji u njih idu samo kad zaista više ne mogu raditi.
• Umjesto toga, tražimo ozbiljnu analizu uvjeta rada odgajatelja i njihovog učinka na zdravlje. Tražimo da se ispita mogućnost uvođenja beneficiranog radnog staža za odgajatelje.
• Tražimo da se državni predagoški standard napokon počne primjenjivati u svim segmentima, u cijelosti i bez odlaganja.
• Tražimo izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju na način da se uspostave mehanizmi koji će osigurati da jedinice lokalne uprave i samouprave poštuju i provode državni pedagoški standard.

Atmosferu s prosvjeda možete pogledati ovdje.