Direktiva o maksimalnim temperaturama za obavljanje rada

BRUXELLES, 26. srpnja 2022. - Klimatske promjene, ekstremne vrućine i toplinski valovi ovog su ljeta još jednom ukazali na prijeko potreban zakon o maksimalnim dopuštenim temperaturama za obavljanje rada kako bi se zaštitili radnici najizloženiji negativnim utjecajima visokih temperatura. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, radnici svoj posao najbolje obavljaju na temperaturama između 16°C i 24°C. Porastom temperature iznad 30°C rizik od nesreća na radnom mjestu se povećava za 5-7 posto, a iznad 38°C za čak više od 15 posto.

Vrtoglavica, glavobolja i grčevi u mišićima prvi su simptomi toplinskog stresa koji mogu dovesti do povraćanja, gubitka svijesti i naposljetku smrti ako se osobi ne pruži adekvatna pomoć.  Bez zakonske regulacije temperatura za obavljanje rada na siguran način možemo očekivati da će nesreća na radu uzrokovanih vrućinom biti sve više.

Zamjenik glavnog tajnika ETUC-a Claes-Mikael Ståhl rekao je: Toplinski valovi mogu biti kobni za ljude koji rade nezaštićeni od sunca, čemu smo već svjedočili u Španjolskoj ovog ljeta. Radnici su svaki dan na prvoj crti klimatske krize i potrebna im je zaštita kako bi odgovorili na sve veću opasnost od ekstremnih temperatura.

Prema istraživanju Eurofounda diljem Europske unije 23 posto radnika izloženo je visokim temperaturama, a ako govorimo o poljoprivredi i industriji taj se postotak penje na 36 posto, a u graditeljstvu  na čak 38 posto. Nažalost, samo nekoliko europskih zemalja ima zakone koji štite radnike od toplinskih valova, uz široku varijaciju ograničenja:

• Belgija - 29°C za lagano fizičko opterećenje, 26°C za umjereno teško fizičko opterećenje, 22°C za teško fizičko opterećenje i 18 °C za vrlo teško fizičko opterećenje;
• Mađarska - 31°C za sjedeći i laki fizički rad, 29°C za umjereni fizički rad i 27°C za težak fizički rad;
• Latvija - Maksimalna temperatura za rad u zatvorenom je 28°C;
• Crna Gora - Maksimalna temperatura za rad na otvorenom je 36°C;
• Slovenija - Temperatura zraka u radnim prostorijama ne smije prelaziti 28°C
• Španjolska - 27°C za uredski rad, a za lagani rad 25°C. Ova se ograničenja ne odnose na sve vrste poslova, niti na sve radnike.

ETUC poziva Europsku komisiju da uslijed sve viših temperatura zaštiti radnike posebnom direktivom o maksimalnim radnim temperaturama. Uz navedeno, nacionalne vlade bi trebale prestati s golemim rezovima broja inspektora rada, što je očiti trend posljednjih desetak godina. Radni uvjeti su često najlošiji za prekarne radnike među kojima se pokazalo da više od 70 posto smrtnih slučajeva povezanih s vrućinom nastupaju već tijekom prvog tjedna na takvom radnom mjestu. 

 

Foto: Jarosław Kwoczała/Unsplash