ETUC: Plan Europske komisije o štednji plina zahtijeva snažnije socijalne mjere

BRUXELLES, 20. srpnja 2022. - Europska konfederacija sindikata (ETUC) slaže se s planom Europske komisije za smanjenje europske potražnje plina od 15 posto. Poticanje štednje energije je najučinkovitiji kratkoročni odgovor na energetsku krizu, uz prognoziranje predstojećih izazova i dobru koordinaciju među državama članicama. Ipak, kad je riječ o kućanstvima, ETUC ističe kako je poticanje na štednju energije važno, ali ne i dovoljno.

Pozdravljamo snažan fokus na potrebu smanjenja potrošnje energije i štednje energije. Ali to samo po sebi nije dovoljno, također moramo što prije povećati učinkovitost zgrada zajedno s kratkoročnim mjerama za podršku osobama s niskim primanjima i energetski siromašnima, komentirao je Ludovic Voet, konfederalni tajnik ETUC-a. Kreatori politika bi trebali dogovoriti dodatne kratkoročne mjere za zaštitu kućanstava poput zabrane isključenja i ograničenje cijena energije.

Plan "Štedi plin za sigurniju zimu" predviđa smanjenje potrošnje plina za 15 posto u razdoblju do 1. kolovoza 2022. do 31. ožujka 2023. godine. Tako bi svi potrošači, od kućanstava do industrije unutar Europske unije, na dobrovoljnoj osnovi trebali smanjiti potrošnju plina. Državama članicama se preporuča da što prije krenu u medijske kampanje o podizanju svijesti o ekonomičnijem grijanju i hlađenju. Uslijed eventualne nestašice plina, ovim prijedlogom Komisija bi dobila ovlasti da proglasi upozorenje za cijelu Uniju čime bi dobrovoljna štednja plina postala obvezujuća.

ETUC naglašava kako bi zamjena plina drugim fosilnim gorivima također trebala biti omogućena, ali samo privremeno. Implementacija obnovljivih izvora energije trebala bi ostati glavni prioritet za Uniju, a svaku odluku o prelasku na fosilna goriva treba pažljivo procijeniti i uskladiti s ciljevima Europskog zelenog plana.

Europski sindikati žale što u predstavljanju plana štednje plina nije bilo više riječi o radnicima i poduzećima koja su već sada pogođeni vrtoglavim cijenama energije. Dođe li do nestašice plina, Europska unija bi trebala biti spremna ponovno aktivirati mehanizme solidarnosti kako bi se podržali programi poput skraćenog radnog vremena ili privremenog otpuštanja radnika. 

Foto: Mykola Makhlai/Unsplash