Europska komisija: Rast cijena pokreće inflaciju, a ne rast plaća

BRUXELLES, 19. srpnja 2022. - Europska komisija podržala je stajališta sindikata da je rast cijena, posebno energenata, glavni pokretač inflacije. U ljetnoj gospodarskoj prognozi EK potvrđeno je da je ruska invazija na Ukrajinu izvršila dodatni pritisak na rast cijena energenata i prehrambenih proizvoda, čime je smanjena kupovna moć građana. Ovisnost o ruskim fosilnim gorivima čine gospodarstvo Europske uUnije posebno osjetljivim te se očekuje da će u ostatku godine gospodarska aktivnost biti smanjena, gospodarstvo EU-a će se širiti, ali znatno sporijim tempom nego se to očekivalo u prognozi za proljeće 2022.

Reakcija EK dolazi nakon što je Europska središnja banka potvrdila da su od početka pandemije mnoge europske tvrtke povećale svoj udio u dobiti te da one i njihovi dioničari ipak ne podnose najveći teret inflacijskog šoka. Europska konfederacija sindikata traži od europskih vlasti da se sljedeće politike uz,mu u obzir kao prioritet:

•  Dodatno oporezivanje dobiti, posebno kada se govori o velikim energetskim tvrtkama. Stav sindikata je da bi se prihodi trebali koristiti za ublažavanje rastućih nejednakosti i stvaranje kvalitetnih radnih mjesta  ulaganjem u pravednu tranziciju na zeleno gospodarstvo.
•   Povećanje zakonom propisanih minimalnih plaća, u zemljama gdje takvi zakoni postoje, te ponovno pokretanje kolektivnog pregovaranja, posebno na sektorskoj razini, kako bi se osigurao pravedan rast plaća.
•  Refinanciranje i produljenje EU-ovog mehanizma hitne potpore SURE za stabiliziranje gospodarstva i  zaštitu radnih mjesta. 

Liina Carr, konfederalna tajnica ETUC-a, izjavila je da su radnici prisiljeni plaćati za krizu u čijem stvaranju nisu igrali nikakvu ulogu, dok izvršni direktori i dioničari zbrajaju dodane nule na njihovim bankovnim računima. Korporacije su time radnicima zadale dva udarca - vrijednost njihovih plaća  desetkovana, dok se istovremeno od njih očekuje da plaćaju više cijene za svakodnevne potrepštine. 

Foto: Imelda/Unsplash