Europski parlament pred usvajanjem izvješća o Europskom stupu socijalnih prava

SSSH poziva hrvatske zastupnike Europskog parlamenta da podrže Izvješće o Europskom stupu socijalnih prava - za bolje životne i radne uvjete, za budućnost Europe, ali i zato što je nejednakost loša za rast i biznis!


Zagreb, 17. siječnja 2017. (SSSH) - Europski parlament glasovat će u četvrtak, 19. siječnja 2017. godine na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu o Izvješću Marije Joao Rodrigues o Europskom stupu socijalnih prava, usvojenog u prosincu 2016. na Odboru za zapošljavanje i socijalna pitanja.

SSSH je neugodno iznenađen činjenicom što se i hrvatska zastupnica Dubravka Šuica nalazi među zastupnicima Eurposkog parlamenta koji ne daju potporu Izvješću, posebice jer se javno zalaže za izgradnju bolje Europe kako bi se vratilo povjerenje građana u Europski projekt. SSSH upozorava kako se izgubljeno povjerenje neće vratiti pričama o važnosti Europske unije; europski građani žele doista živjeti bolje, a ne slušati da ih netko uvjerava kako žive bolje!

Šezdeset godina od Rimskih ugovora jasno je da se odredbe o boljem životnom standardu svih Europljana i manjim razlikama među državama članicama nisu realizirale. Očito je da postojeći instrumentarij nije dostatan - sve je više siromašnih, rastu društvene nejednakosti i razlike među zemljama, sve se više od siromašnih odlijeva ka bogatima! Gospodin Juncker, predsjednik Europske komisije, pokrenuo je inicijativu o formiranju Europskoga stupa socijalnih prava jer ekonomski razvoj mora ići u korist svih, a ne samo nekih te ekonomsko upravljanje mora biti praćeno socijalnim aspektom, kako bi se potakao održivi razvoj. To je sada svima jasno, čak i sudionicima Samita u Davosu, koji upravo ovoga tjedna raspravljaju o nejednakosti kao prijetnji rastu i biznisu!

SSSH je razočaran odbijanjem dijela zastupnika, poglavito iz grupe EPP-a i ALDE-a, među kojima i zastupnice Šuice, jamstva za dostojanstveni rad i koncepta plaće za pristojan život, uključujući koordinaciju sustava minimalne plaće, dok istovremeno promiču izrabljivačke koncepte poput ugovora s nula sati rada. I dok u Hrvatskoj govore u mladima i o potrebi stvaranja uvjeta za zaustavljanje njihovog iseljavanja, na razini Euorpske unije blokiraju mogući razvoj i doradu europskih financijskih instrumenata za reforme i investicije, među kojima su i Garancija za mlade, Garancija za vještine i dr. Podsjećamo kako su razlozi iseljavanja iz Hrvatske niska plaća i loši uvjeti rada dok je nezaposlenost tek na trećem mjestu. Također, Međunarodna organizacija rada u svojem je najnovijem izvješću izdvojila Hrvatsku kao zemlju u kojoj je u snažnom porastu zlouporaba ugovora o radu na određeno vrijeme.

Izvješće izvjestiteljice Rodrigues temelji se na dubinskoj analizi postojećeg stanja i daje značajne prijedloge Europskoj komisiji za Europski stup socijalnih prava koji se očekuje u ožujku 2017l i koji bi trebao dati konkretne prijedloge za unapređenje europskog radnog prava i održive sustave socijalne sigurnosti kao odgovore na nove rizike 21. stoljeća, poput prijedloga o okvirnoj direktivi o dostojanstvenim uvjetima rada u svim oblicima zapošljavanja, širenju sustava socijalne zaštite na radnike zaposlene na nestandardnim poslovima, dostojanstvenoj plaći i slično.

Dio zastupnika iz redova EPP-a podržali su Izvješće u Odboru, no sada predloženi amandmani brišu njegove najvažnije dijelove. S druge strane, S&D, Zeleni i GUE predlažu amandmane u cilju osnaživanja Izvješća, primjerice potrebom da Europski stup socijalnih prava bude popraćen adekvatnim financiranjem, te razmatranjem ugrađivanja tzv. socijalnog protokola pri idućim izmjenama ugovora Europske unije, što je dugo bio zahtjev europskoga sindikalnog pokreta, kako bi se osnažila socijalna prava u europskom zakonodavstvu.

Predstojeće glasovanje u Europskom parlamentu puno je šire od samog Izvješća, glasovanje je o budućnosti Europske unije, a ishod ponajviše ovisi o zastupnicima iz redova EPP-a i ALDE-a.

SSSH poziva hrvatske zastupnike Europskog parlamenta da ne podrže predložene amandmane i podijeljene glasove koje predlaže grupa EPP-a, već da podrže Izvješće u obliku u kojem ga je usvojio Odbor s prograsivnim amandmanima za njegovo osnaživanje. SSSH od zastupnika očekuje da glasuju ZA Europski stup socijalnih prava, ZA plaću od koje se može dostojanstveno živjeti, ZA zabranu ugovora na nula sati rada, ZA zakonodavstvo o dostojanstvenim uvjetima rada, ZA rodiljni i roditeljski dopust i dopust za skrb i dr. Riječ je o demokraciji za europske građane!

Ako se izvješće zaustavi ili zakine za njegove ključne elemente, vrlo je vjerojatno da Europska komisija neće učiniti dovoljno na promjeni paradigme i razvoju nove s ciljem jačanja Europske unije u korist svih njenih građana, a ne samo nekih.

Dopis SSSH upućen zastupnici Šuica i ostalim hrvatskim zastupnicima Europskog parlamenta, koji je na znanje poslan i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, predsjedniku Hrvatskog sabora te Europskoj konfederaciji sindikata (ETUC) prenosimo ovdje.

 

Vezane vijesti:

Hrvatski europarlamentarci protiv socijalnih prava građana i financijskih interesa Hrvatske _cms.hr

HRVATSKI EUROPARLAMENTARCI PROTIV SOCIJALNIH PRAVA GRAĐANA I FINANCIJSKIH INTERESA HRVATSKE _voxfeminae.net

Plenković ne zna što piše u EU izvještaju o socijali i radu _n1info.com

CMS: Šuica protiv minimalne plaće _n1info.com

Šuica o amandmanu: To je ili omaška ili su sad nova pravila _n1info.com

Petir se ograđuje od amandmana EPP-a o minimalnoj plaći _n1info.com
 

Još o temi:

'Zastupnici trebaju raditi u interesu građana, ne lobista' _sssh.hr