Praznik rada u Tvornici

Zagreb, 27. travnja 2018. – U Tvornici kulture održali smo tradicionalni “Praznik rada u Tvornici”, gdje smo još jedanput istaknuli naše zahtjeve za reformama koje će pomoći da gospodarstvo raste i da svi živimo bolje, pozvali  članove, radnike i građane u prosvjednu prvomajsku povorku, a dodijelili smo i godišnje nagrade SSSH “Srce sindikalne solidarnosti” povjerenicima i povjerenicama koji su svojim radom i djelovanjem pridonijeli razvoju sindikalnog pokreta. Dodijeljene su i nagrade sudionicima natječaja SSSH i Sekcije Mladih SSSH za izradu prvomajskog plakata “Rad po mjeri čovjeka - moja vizija dobrog radnog mjesta”.

Svečanosti je prisustvovao i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić. Predsjednik Hrvatskog sabora se ispričao zbog obveza, kao i Predsjednica Republike Hrvatske.  Zahvalila je na pozivu, no u nemogućnosti odazivanja, Predsjednica je uputila pozdrave svim sudionicima svečanosti, srdačno čestitajući Praznik rada. Unatoč redovitim pozivima SSSH, niti jednu godinu svojega mandata nije se odazvala.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel pozvao je vladajuće da čuju glas radnika, a ne da formalno pregovaraju o poboljšanju prava radnika. Ministar je, pak, izrazio zadovoljstvo što se "SSSH i Vlada dobro čuju", potprijepivši to primjerima postignuća koja je ova Vlada postigla, a uz uvažavanje sugestija SSSH.

- Radnicima nisu potrebne floskule i obećanja, čega su se naslušali proteklih godina, nego su im potrebni bolji uvjeti rada, poručila je zamjenica gradonačelnika Zagreba.

- Ako želimo da mladi ostanu u Hrvatskoj, očekujemo da im se osiguraju uvjeti za ostanak – reforme koje će se provoditi odmah a koje će biti u korist nas. Mladi zahtijevaju pravedne plaće, bolje uvjete rada, rad po mjeri njih, po mjeri radnika, a prvi korak je da radnika pravedno platimo – jer pravedna plaća pokreće gospodarstvo, poručila je, među ostalim, potpredsjednica Sekcije mladih SSSH Ana Peršun.

Svečanosti nisu prisustvovali, ali su video poruke poslali glavni tajnik Europske konfederacije sindikata (ETUC) Luca Visentini i glavna tajnica Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) Sharan Burrow.

Vrlo je emotivno bili prilikom dodjele nagrade Srce sindikalne solidarnosti. Glavna nagrada - kristalna ugravirana vaza i povelju zasluženo je dodijeljena Nives Petrić, sindikalnoj povjerenici Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) u SP Dječji vrtić Remetinec. Atmosferi je pridonio i video koji je uvodno prikazan:

Dobitnici povelja su: Damir Koroman, zamjenik glavnog povjerenika SMH-IS-a u pulskome brodogradilištu Uljanik, Mirko Tavra, glavni sindikalni povjerenik iz sindikalne podružnice SGH-a Monting d.o.o. i Biserka Budigam, predsjednica Povjereništva SUH-a Zagreb, članica Predsjedništva SUH-a i psihološka savjetnica u SUH-u.

Nastavljajući još jednu tradiciju, Savez i Sekcija mladih SSSH raspisali su i ove godine nagradni natječaj za izradu prvomajskog plakata. Akcijom smo se, ponajprije, željeli obratiti mlađoj populaciji, te ih potaknuti na razmišljanje o značaju i važnosti Praznika rada, borbi za bolje radne i životne uvjete.

Iako smo planirali dodijeliti tri nagrade, dodijeliti smo ih četiri. Četvrta je motivirajuća i odlazi u prave, mlade ruke – Anamariji Kvas, učenici Škole za primijenjenu umjetnost Rijeka. Treća nagrada pripala je Nastji Kljaić i Tonki Hlupić, koje su nagradu i osobno primile u Tvornici kulture, dok je druga nagrada pripala Vedrani Moslavac. Prvu je nagradu osvojio Neno Radić.

Iz medija:

SSSH dodijelio nagrade za promicanje radničkih prava ususret Međunarodnom prazniku rada _ direktno.hr