Prosvjed na Markovu trgu

Zagreb, 5. prosinca 2013. – Iako je jučer ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić iz procedure povukao Prijedlog izmjena Zakona o radu, sve hrvatske sindikalne središnjice održale su, sukladno najavama, prosvjed na Markovu trgu protiv promjena Zakona o radu i Zakona o mirovinskom osiguranju, te donošenja Zakona o povremenim poslovima kojima je, među ostalim, predložena fleksibilizacija radnog vremena, pomicanje dobi za umirovljenje na 67 godina, te uvođenje vaučera za povremene poslove. Jasnu poruku kako oni niti njihova djeca ne žele biti robovi suvremenog doba poručilo je oko 1.500 sindikalista, uglavnom sindikalnih povjerenika i profesionalno zaposlenih u sindikatima, nezaposlenih, umirovljenika, članova udruga civilnog društva, Ženske fronte za radna i socijalna prava…, a pridružili su im se i članovi Hrvatskih laburista – Stranke rada.

Kritike Ministarstvu i Vladi u cjelini, koja planira uvođenje takvih antiradničkih i antisindikalnih zakona, uputili su Krešimir Sever (NHS), Mladen Novosel, (SSSH), Branimir Mihalinec (MHS), Ozren Matijašević (HURS) i Damir Jakuš (URSH).

Vladu su optužili za prevaru nezaposlenih, umirovljenika, radnika i mladih te najavili početak sindikalnog izjašnjavanja o općem štrajku.

- Ova Vlada najgora je za radnike u posljednjih 20 godina,  rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel poručivši premijeru Zoranu Milanoviću i ministru rada i mirovinskog sustava Mirandu Mrsiću kako je za njih ova utakmica završena. 

                      

 

Na sve teži položaj mladih na tržištu rada upozorili su predstavnici Odbora mladih NHS-a i Sekcije mladih SSSH Martina Cikojević i Danijel Leš.

                     Kako prenose mediji, koji su u vrijeme prosvjeda pratili sjednicu Vlade, koja je bila u tijeku, sirene, zvižduci, povici negodovanja, kritike…itekako su se čuli u Banskim dvorima…

Kako je sutra Sv. Nikola, dan kada djeca u svojim čizmicama pronalaze slatkiše ili šibe, ovisno jesu li bila dobra ili nisu,  na kraju prosvjeda, sindikalisti su Vladi u urudžbeni odnijeli poklon hrvatskih radnika – čizmu u kojoj je bila šiba i „otkaz“!
 

Prosvjed u očima medija:

http://www.hrt.hr/index.php?id=vijesti-clanak&tx_ttnews[tt_news]=228389&tx_ttnews[backPid]=1070&cHash=587b4741e0

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/302746/Radnici-pod-prozorima-Banskih-dvora.html 

http://danas.net.hr/hrvatska/vlada-smanjuje-mirovine-vece-od-5000-kuna 

http://www.index.hr/vijesti/clanak/bolje-grob-nego-rob-petstotinjak-prosvjednika-blokirano-u-radicevoj-na-markov-trg-morali-drugim-putem/714850.aspx 

http://www.rtl.hr/vijesti/novosti/995469/ili-cete-prihvatiti-nase-zahtjeve-ili-vas-ovdje-vise-nece-biti/

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/unatoc-povucenom-zakonu-o-radu-veliki-sindikalni-prosvjed-na-markovom-trgu---313967.html