SSSH i HUP zatražili sastanak s ministrom mora, prometa i infrastrukture

Zagreb, 2. ožujka 2022. - S obzirom na dugogodišnji problem s javnim linijskim cestovnim prijevozom, koji unatoč rješavanju svih zakonskih preduvjeta, i dalje postoji, te izravno ugrožava putnike, radnike i prijevoznike, SSSH i HUP poslali su poziv Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na sastanak. (MMPI)

Situacija je, navodi se u pozivu, za javne linijske prijevoznike neizdrživa. Nakon što su prije četiri godine ispunjeni svi zakonski preduvjeti, a sredstva u državnom proračunu osigurana, ugovor o javnoj usluzi potpisala je samo jedna županija.

- Ugovaranje javne usluge u ostalim županijama predstavlja ključni korak za sprečavanje propasti sektora o čijem prijevozu ovisi više od polovice hrvatskih građana. Javni linijski prijevoznici su i u jeku pandemije održavali redoviti javni linijski prijevoz od interesa za građane, radnike, učenike, a sada su součeni s gašenjem poslovanja koje bi izravno ugrozilo 7.000 zaposlenih, a ruralne dijelove zemlje osudilo na daljnju depopulaciju, stoji u pozivu.

Dosad je jedino Zagrebačka županija potpisala dvogodišnje ugovore sa šest prijevoznika i na taj način građanima osigurala dostupniju uslugu javnog prijevoza, veći broj linija i polazaka, bolju povezanost ruralnih područja, te usklađenost s ostalim oblicima prijevoza.

Uz trenutni rast cijena energenata, izostanak potpisivanja ugovora o javnoj usluzi bit će nepremostiva prepreka za nastavak poslovanja, tvrdi se u pozivu.

Stoga SSSH i HUP pozivaju na sastanak predstavnika MMPI-a, županija, prijevoznika, Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPIVH) i Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske kako bi se "razjasnile sve nejasnoće koje eventualno još postoje, te kako bi se prijevoznicima i njihovim radnicima organiziranima kroz sindikat konačno i jasno reklo koji su sljedeći koraci i hoće li ih, u kontekstu potpisivanja ugovora o javnoj usluzi, uopće biti.

Vezane vijesti:

SSSH i HUP zatražili hitan sastanak s premijerom Plenkovićem

Neuspješan početak pregovora za kolektivni ugovor za sektor javnog linijskog prijevoza

SSSH i HUP: Ako se županije ne ubrzaju, uskoro neće biti autobusnih prijevoznika, vozača, ali ni ljudi u velikom dijelu Hrvatske

Predsjednik SPIVH Stjepan Lisičak: "Tri godine čekamo regulaciju javnog linijskog prijevoza, tražimo hitan sastanak s premijerom"

SSSH i HUP sklopili Sporazum o razumijevanju za sektor javnog linijskog cestovnog prijevoza putnika