SSSH poslodavcima: Nije vrijeme za paniku i ishitrena otpuštanja, nego za strpljenje, društvenu odgovornost i dijalog!

Zagreb, 20. ožujka 2020. - SSSH je uputio javnu poruku poslodavcima: Nije vrijeme za paniku i ishitrena otpuštanja, nego za strpljenje, društvenu odgovornost i dijalog!

Poruku SSSH poslodavcima u cijelosti pročitajte u nastavku:

Dok se svi tek prilagođavamo životu u novim okolnostima, a Vlada u dijalogu i sa socijalnim partnerima priprema mjere koje bi trebale olakšati prevladavanje krize, ovih dana svjedočimo da su neki poslodavci već pribjegli otpuštanjima svojih radnika te broj nezaposlenih na HZZ-u raste.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) poziva poslodavce u privatnom sektoru da ne podliježu panici i ne otpuštaju radnike: plaće za veljaču su isplaćene, a do isplate plaća za ožujak ostalo je još 25 dana. U ovom trenutku, iz općeg društvenog, ali i iz individualnog poslovnog interesa, dobro je pričekati stupanje na snagu državnih potpora za isplatu plaća i zadržavanje radnika u zaposlenosti, namijenjenih privatnom sektoru, čija bi primjena trebala započeti od sljedećeg tjedna, te tek tada procijeniti situaciju, kombinirati  mjere i tek potom donositi odluke. Podsjećamo da poslodavci koji budu otpuštali, neće moći koristiti potpore.

Apeliramo na poslodavce i da otvore dijalog sa sindikatima koji kod njih djeluju, i suradnjom dođu do najprimjerenijih mjera za svaku poslovnu sredinu. Sindikati će, kao i uvijek, biti odgovoran i konstruktivan sugovornik u ovom procesu, koji je dokazano najbolji način da se sačuvaju radna mjesta, ali i životni standard. Neka se sjete dobre suradnje tijekom nedavne globalne krize. Također, ishitrenim otpuštanjem riskiraju i nenamjernu povredu radnih prava te se kasnije mogu suočavati s tužbama i sudskim postupcima.

Kao što su ovih dana izjavili mnogi predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca, zadržavanje zaposlenosti i očuvanje prihoda radnika i radnih mjesta u ovom su trenutku, nakon zaštite života i zdravlja, najvažniji prioritet za cijelo društvo. Posljedice ekonomske i socijalne krize, u koju smo već zakoračili, moći će se umanjiti i prevladati samo ako u najvećoj mogućoj mjeri sačuvamo radna mjesta i kupovnu moć naših radnika i građana.

- Ovo je trenutak kad se jasno pokazuje koliko smo svi, kao građani, ali i kao radnici i poslodavci, međuovisni i kad je nemoguće odvojiti individualni od šireg društvenog interesa. Prijašnje krize pokazale su da je suradnja sindikata i poslodavaca najbolji recept za pronalazak konkretnih rješenja, prilagođenih pojedinoj radnoj sredini, a koja mogu istovremeno pomoći održanju poslovanja i zaštiti radničkih prava. Radna mjesta, kako ona koja moraju nastaviti raditi tijekom krize, tako i ona koja će moći nastaviti raditi čim se situacija normalizira, ključna su za prevladavanje trenutne situacije i kasniji oporavak. Kao što su za to ključni i radnici kao potrošači, tim više što će kriza sigurno dovesti do supstitucije jednog dijela uvoza domaćom proizvodnjom. Ovo nije vrijeme za paniku i ishitrena otpuštanja, nego za strpljenje, društvenu odgovornost i dijalog,  izjavio je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.