SSSH zatražio objavu podataka o stanju epidemije na radnim mjestima

Zagreb, 15. prosinca 2020. – SSSH je pozvao Stožer civilne zaštite i Vladu RH na javno objavljivanje svih raspoloživih podataka o stanju epidemije na radnim mjestima, utvrđenim ili pretpostavljenim prijenosima zaraze u radnim sredinama po različitim djelatnostima, kao i podataka o broju oboljelih u radno aktivnoj populaciji prema djelatnostima i zanimanjima.

Objava podataka bi pridonijela smirivanju strasti među predstavnicima pojedinih djelatnosti te povjerenju građana u propisane mjere (uključujući zatvaranje ili znatna ograničenja koja su trenutno propisana za pojedine sektore).

Naime, posljednjih dana mediji sve češće prenose izjave pojedinih predstavnika određenih djelatnosti koji napadaju odnosno prozivaju poslodavce u drugim djelatnostima te traže njihovo zatvaranje i/ili smanjivanje poslovnih aktivnosti radi sprječavanja širenja zaraze pri čemu se kao velika žarišta navode proizvodni pogoni.
 

Dopis, upućen Stožeru civilne zaštite i Ministarstvu rada, u cijelosti pročitajte u nastavku:

Poštovani,

Posljednjih dana mediji sve češće prenose izjave pojedinih predstavnika određenih djelatnosti koji napadaju odnosno prozivaju poslodavce u drugim djelatnostima te traže njihovo zatvaranje i/ili smanjivanje poslovnih aktivnosti s ciljem sprječavanja širenja zaraze pri čemu se kao velika žarišta navode proizvodni pogoni.

Iako je takve izjave teško uzeti ozbiljno jer ne dolaze od struke, nego od izravno zainteresiranih pojedinaca, činjenica je da one utječu na javno mišljenje i povjerenje javnosti u epidemiološke mjere. Neprovjerene i neistinite informacije, kao što vam je dobro poznato, vode gubitku povjerenja u propisane mjere te neopravdanoj stigmatizaciji pojedinih skupina građana.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) stoga poziva Stožer civilne zaštite i Vladu RH da javno objave sve raspoložive podatke o stanju epidemije na radnim mjestima, utvrđenim ili pretpostavljenim prijenosima zaraze u radnim sredinama po različitim djelatnostima, kao i broju oboljelih u radno aktivnoj populaciji  prema djelatnostima i zanimanjima. Podatke je potrebno redovito ažurirati kako bi se pratili trendovi.

Iako nam je jasno da su postojeći podaci o ovome nepotpuni, jer je posljednjih mjeseci postalo sve teže pratiti kontakte i utvrđivati vjerojatna mjesta zaraze, smatramo da bi objava onih podataka koji postoje pridonijela smirivanju strasti među predstavnicima pojedinih djelatnosti kao i povjerenju građana u propisane mjere (uključujući zatvaranje ili znatna ograničenja koja su trenutno propisana za pojedine sektore). Vjerujemo da se radi o podacima koji ne pripadaju klasificiranim podacima sukladno Zakonu o tajnosti podataka

Takva statistika po sektorima mogla bi, i morala bi se, iskoristiti i za bolje ciljanje mjera te njihovu jaču kontrolu tamo gdje je to potrebno. Vjerujemo i da je Stožer, donoseći odluke o zatvaranju ili ograničavanju rada u pojedinim djelatnostima, koristio takve podatke, pa bi njihova javna objava pridonijela i povjerenju javnosti u rad samog Stožera.

SSSH i njegovi udruženi sindikati svojim su sindikalnim povjerenicima  i povjerenicima radnika za zaštitu na radu, prethodno  već uputili upute o zaštiti radnika na radnom mjestu kao i u odnosu na treće osobe. Objava navedenih podataka pomogla bi nam da te upute dodatno preciziramo te da djelovanje naših sindikalnih i radničkih predstavnika na razini poslodavca bude još učinkovitije u smjeru zaštite zdravlja radnika i suzbijanja epidemije.